3 & 4 september 2023

Veelgestelde vragen

stuivezand2015

Optocht

WANNEER IS HET CORSO?

Het corso is steeds op de eerste zondag van september. Het eerstvolgende corso is in 2022, op zondag 4 september. Op maandag 5 september staan de wagens tentoongesteld op de CLTV-veiling in Zundert.

WAT KOST HET?

Voor het bezoeken van de optocht op corsozondag heb je een kaartje nodig. Je kunt deze kopen in de voorverkoop of aan de kassa. De voorverkoop start altijd begin april/mei. Kijk voor alle informatie en de voorverkoop onder: Tickets.

Inwoners van de gemeente Zundert hebben gratis toegang. Daartoe moet je aan de kassa een geldig legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs) kunnen laten zien waaruit blijkt dat je in de gemeente Zundert woont. Heb je zo’n legitimatiebewijs niet, dan kun je tevoren terecht bij de corsobalie met een bewijs dat je woonachtig bent in de gemeente Zundert, bijvoorbeeld een recente factuur van je energieleverancier.

HOE LAAT BEGINT DE OPTOCHT?

De optocht begint om 13.30 uur op het tentoonstellingsterrein. Via de Molenstraat rijden de wagens door de straten van het dorp. Onder het kopje optocht staat een plattegrond met daarop de tijden vermeld wanneer de eerste wagen ongeveer passeert.

WAAR KAN IK PARKEREN?

Als u met de auto naar Zundert rijdt, komt u vanzelf borden en verkeersregelaars tegen die u verwijzen naar de diverse parkeerplekken, allemaal op loopafstand van de corsoroute. Parkeren kost 3 euro. Kijk voor meer informatie op de pagina bereikbaarheid.

IK BEN SLECHT TER BEEN, KAN IK DICHT BIJ HET PARCOURS KOMEN?

In de Molenstraat is een rolstoelplaats ingericht. Klik hier voor meer info.

Met een doorlaatbewijs voor gehandicapten kun je tot 12.00 uur tot bij het parcours komen. U kunt met dit doorlaatbewijs geen gebruik maken van de Molenstraat (hoofdstraat). Dit type doorlaatbewijs is te verkrijgen via de corsobalie.

 

KAN IK MET DE FIETS OP HET PARCOURS KOMEN?

Ja, dat is mogelijk. Buiten het parcours zijn op twee plaatsen bewaakte fietsenstallingen. De plaats van deze fietsenstallingen kun je vinden op de pagina bereikbaarheid.

IS DE OPTOCHT OOK LIVE OP TV TE ZIEN?

Ja, het corso wordt live uitgezonden door Omroep Brabant. Vanaf 14.00 uur wordt het corso uitgezonden vanaf de hoofdtribune en vanaf ongeveer 16.30 is de bekendmaking van de uitslag live te volgen.

KAN IK OOK IN ZUNDERT BLIJVEN OVERNACHTEN?

Ja, dat is mogelijk. In en rondom Zundert zijn verschillende bed&breakfast-mogelijkheden. Er worden tevens door diverse partners arrangementen aangeboden.

Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden in de omgeving van Zundert, dan kunt u de website van VVV Zundert raadplegen: www.vvvzundert.nl

WAAR GAAN DE WAGENS HEEN NA DE OPTOCHT?

De wagens gaan na de optocht naar het tentoonstellingsterrein (de CLTV-veiling aan de Molenstraat). Hier staan de wagens op zondagavond en maandag heel de dag tentoongesteld. In de avonduren, wanneer de zon onder is, worden de wagens verlicht.

WAT GEBEURT ER MET DE WAGENS NA HET CORSO?

De wagens worden op dinsdag allemaal gesloopt. Met een grote hijskraan en diverse grijpmachines worden de wagens bruut uit elkaar getrokken en in containers afgevoerd. Wat dan nog rest zijn de filmpjes, foto’s en herinneringen.


Bouw

WAAR WORDEN DE WAGENS GEBOUWD?

Iedere buurtschap bouwt haar wagen in haar eigen corsotent. Verspreid over Zundert staan negentien bouwtenten. De bouwtent van buurtschap Schijf staat in de gemeente Rucphen. Onder het kopje Bezoek de bouw staan de bouwplaatsen van de buurtschappen.

ZIJN DE BOUWTENTEN VRIJ TOEGANKELIJK?

Ja, de bouwtenten zijn voor iedereen vrij toegankelijk als de bouwers in de corsotent werken. Meestal in de avonduren, maar soms ook al overdag, wordt in kleine of grote groepen gewerkt aan de wagens. In de maanden juni, juli en augustus wordt er iedere werkdag gebouwd vanaf ongeveer 19.00 uur, op zaterdag vanaf 9.00 uur tot 16.00 uur en in augustus vaak ook op zondag. Wilt u de bouw bezoeken? Kijk dan hier voor alle informatie.

MAG IEDEREEN MEEHELPEN?

Ja, in principe mag iedereen meehelpen. Bij iedere buurtschap ben je welkom om een kijkje te nemen of een handje te helpen.

HOE WORDEN DE WAGENS GEBOUWD?

Wagens worden veelal gebouwd van staal en betonijzer. De stalen constructie vormt de basis voor het betonijzer dat in de juiste vorm is geplooid. Het betonijzer vormt de basis voor de zeven lagen papier-maché. Dit is de basis waarop in het laatste weekend de bloemen worden bevestigd. Voor gedetailleerde stukken wordt vaak gebruik gemaakt van piepschuim/tempex.

WAT KOST HET BOUWEN VAN EEN CORSOWAGEN?

De exacte kosten van een corsowagen is bij iedere wagen verschillend. Buurtschappen betalen geen manuren, omdat de wagens gebouwd worden door vrijwilligers. Maar voor het materiaal, de bloemen, de accommodatie, de tent en de hapjes en drankjes moet de buurtschap zelf zorgen.

WAAR KOMEN ALLE BLOEMEN VANDAAN?

De dahlia’s voor het corso kweken de buurtschappen zelf. Rondom Zundert is bijna 40 hectare bloemenvelden, speciaal voor het corso. De buurtschappen onderhouden de velden zelf.


WijBouwenUnescoErfgoed Met steun van-logo_s