Erevaandel voor buurtschap Schijf

19 jan 2018
Erevaandel voor buurtschap Schijf

KLEIN ZUNDERT – In een bomvolle loods van de familie Godrie in Klein Zundert is zaterdag het vaandel van buurtschap Schijf bekendgemaakt. In stijl sprak de keizer vanaf een beamer zijn onderdanen toe waarna het vaandel in processie naar het podium werd gedragen. De winnaar van het bloemencorso Zundert 2017 treedt graag buiten de geijkte paden. Dat bleek niet alleen tijdens het corso, maar ook tijdens dit voor Zundertse begrippen unieke vaandelfeest.

Het was de afsluiting van een prachtig corsoseizoen met meer dan zeshonderd feestgangers. Dit keer niet in het Cultureel Centrum ‘Bij Ons’ in het hartje van Zundert, maar in de loods van de laatste boerderij op Zunderts grondgebied. Een slimme zet van de organiserende partij, buurtschap Schijf. Het turfdorp pakte massaal de fiets en arriveerde onder escorte op het feestadres.

Applaus

Daar werd de winnaar onder groot applaus opgewacht door de negentien buurtschappen. Onder hen Judith Brosens van buurtschap Wernhout. “Ik denk dat het Cultureel Centrum te klein wordt voor zoveel mensen.” Brosens komt van origine uit Delft, maar de liefde bracht haar naar Zundert. Eenmaal daar raakte zij direct besmet met het corsovirus. “Ik draai vanaf 1982 mee. Er zit geen begin en geen einde aan, zeggen wij altijd. Het hele jaar door wordt hier gefeest, en dat allemaal rond het thema bloemencorso.”

Vaandel

Wethouder Jan Aarts van de gemeente Zundert vatte het als volgt samen: “Het corso verbindt, het zorgt voor saamhorigheid.” Een oorverdovend gejuich volgde toen hij het vaandel overhandigde aan de voorzitter van buurtschap Schijf, Gijs van de Sande. Ook het vaandel refereert naar de keizer, met de kleur turquoise, de doodskoppen en lappen stof, gelijk de winnende wagen. Hij krijgt een mooie plek naast de maquette ‘Op handen gedragen’ in het Zundertse gemeentehuis. Wethouder Cees Evers van de gemeente Rucphen nam deze traditionele ceremonie met gepaste trots waar.

Goedmakertje

Nadat het vaandel was overgedragen werd oud-voorzitter van de Stichting Bloemencorso Zundert, René Renne, op het podium geroepen. Renne heeft recent plaatsgemaakt voor Jos Jochems, maar hanteerde tijdens het corsoweekend de voorzittershamer. De voorzitter van buurtschap Schijf heeft iets goed te maken: “Op corsomaandag is het de traditie dat ik van shirt ruil met de voorzitter van de stichting. Helaas kon dat niet omdat ik als figurant een jutte lap droeg. Vandaar alsnog dit gebaar om de traditie niet te verbreken”, waarbij Van de Sande het shirt van buurtschap Schijf aan Renne overhandigde.

Megaproject

Vanaf 1 januari was het winnende buurtschap druk met de aankleding van de loods. Volgens de eigenaar een megaproject, waarbij Godrie toegeeft zo wel eens zijn twijfels gehad te hebben over de haalbaarheid. Maar het resultaat was prachtig; netten, lappen stof, een projectie van de keizer, ballonnen en doodskoppen, alles klopte tot in de puntjes. Zo kreeg elke feestganger een turquoise slinger en een welkomstdrankje, regelden verkeersregelaars het verkeer, was er voor de gelegenheid een ruim en goed verlichte parkeerplaats gerealiseerd, liep er bewaking rond, waren er voldoende sanitaire voorzieningen en was gedacht aan de hongerige feestganger.

Op de vraag hoe dat het organiseren van het vaandelfeest is ervaren antwoordt Van de Sande: “Tot diep in de nacht hebben we doorgewerkt aan de bouw en aankleding. Tel daarbij op een dosis spanning; gaat het allemaal wel lukken? Kortom ik voel me precies zoals op corsozondag. De dag dat alles goed moet gaan en je feitelijk kampt met een chronisch slaaptekort.”

 

Foto: Erwin Martens
Artikel uit: Zundertse Bode – zondag 14 januari  2018

← Naar overzicht