Corsobuurtschappen markeren diefstalgevoelig gereedschap met SDNA

02 mei 2017
Corsobuurtschappen markeren diefstalgevoelig gereedschap met SDNA

Zundert – De corsotenten en opslagloodsen van de Zundertse corsobuurtschappen zijn al jaren een geliefd doelwit van inbrekers. De buurtschappen zijn dit meer dan beu. Samen met de politie zijn de buurtschappen een project gestart om hun gereedschap te voorzien van ‘forensic marking’, waardoor het altijd aan de rechtmatige eigenaar gekoppeld kan worden.

SDNA Forensic Marking is een techniek waarbij inbraakgevoelige spullen voorzien worden van een stof die een unieke marking bevat: een soort vingerafdruk waardoor het gereedschap aan de eigenaar te koppelen is. De stof is normaal gesproken niet zichtbaar maar licht op onder ultraviolet, en bevat microdots: zeer kleine schijfjes waarop met een laser een unieke code is aangebracht, die met een microscoop of een loep gelezen kan worden. Daarnaast bevat de stof synthetisch DNA. Zelfs als de microdots verwijderd worden, blijft het DNA op het gereedschap achter.

De codes die met deze techniek van ‘forensic marking’ zijn aangebracht, worden door de politie opgeslagen in een centrale databank die alleen voor de politie toegankelijk is. Als de politie een verdachte partij gereedschap aantreft, kan ze de markeringen op het gereedschap opzoeken in de databank. Zo is makkelijk te bewijzen dat het om gestolen gereedschap gaat, en kan het eenvoudig worden terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. De markingsstof blijft vijftien tot twintig jaar zitten.

Alle twintig buurtschappen hebben inmiddels hun gereedschap gemerkt met SDNA. De buurten verwachten niet alleen dat gestolen gereedschap makkelijker gevonden en terugbezord kan worden, maar ook dat er van de behandeling met SDNA een preventieve werking uitgaat. Daarom wordt er ook met borden bij de bouwplaatsen ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat de buurten met gemarkeerd gereedschap werken. Hopelijk schrikt dit inbrekers af.

Binnen Zundert hebben de corsobuurtschappen een primeur met het SDNA. Zij hopen dat bewoners en ondernemers volgen, om zodoende het grote aantal inbraken in Zundert omlaag te brengen.

Informatie over SDNA is te vinden op de website www.sdna.nl.

← Naar overzicht