Corso Zundert voor de 75ste keer

26 aug 2016
Corso Zundert voor de 75ste keer

Zundert – Volgende week zondag 4 september trekt voor de 75ste keer het bloemencorso van Zundert door de straten. De route is dit jaar aangepast en omroepers Ton Biemans en Koen Schyvens komen voor de laatste keer in actie.

Zundert heeft na het thema Vincent van Gogh vorig jaar, weer een normaal themaloos corso. Ontwerpers en buurtschappen mogen volledig vrij kiezen wat ze bouwen, alleen de afmetingen van de wagen zijn aan maximale maten gebonden. Het Zundertse corso dateert van 1936 en bestaat dit jaar dus tachtig jaar. Omdat het in de Tweede Wereldoorlog vijf jaar stil lag, is dit tevens het 75ste corso. Het jubileum wordt bescheiden gevierd met een extra bouwersfeest op corsodinsdag.

Minder beweging, meer experimenten
Het corso heeft geen thema maar de argeloze bezoeker kan zomaar denken dat het een dierencorso is, gezien de veelvuldige keuze voor een onderwerp met dieren. Honden, paarden, een kikker, draken, een waterbuffel, een vis, vossen, bijen, een leeuw en gnoes passeren straks de toeschouwers. Dieren lijken zich goed te lenen voor op een corsowagen. Het is geen nieuwe trend, al vele jaren spelen dieren een belangrijke rol in de ontwerpen.

Het gebruik van beweging lijkt enigszins af te nemen; er zijn diverse ‘stille beelden’. De experimenten gaan vaak een andere richting uit. Zo maakt buurtschap ’t Stuk gebruik van vervormd plexiglas om luchtbellen onder water te laten zien (en ontwikkelde daarvoor zelf een oven), en gebruikt Veldstraat plexiglas met een spiegelfolie voor zijn glazenwasser. Achtmaal gaat bloemen verven en Stuivezand gaat de wagen tikken met gedroogde bloemen om bruine kleuren te verkrijgen. Figuratie is er dit jaar vrijwel niet.

Twee ontwerpers van andere corso’s hebben dit jaar de weg naar Zundert gekozen. Buurtschap De Lent bouwt een ontwerp van Gezienus Bruining, een jonge, getalenteerde ontwerper van het corso van Sint Jansklooster (in de kop van Overijssel), en Klein-Zundert maakt een ontwerp van de Loenhoutse Louisa Joosen.

Zie voor een overzicht van de ontwerpen www.corsonetwerk.nl/zundert/ontwerpen-2016.

Andere route
De route van het corso is dit jaar aangepast om de stoet vlotter te laten trekken. De wagens trekken door dezelfde straten, maar slaan na de eerste doorkomst bij de Markt rechtsaf de Meirseweg in en maken een ronde rechtsom in plaats van linksom. De oude route was ongewijzigd sinds 1963. Vaste bezoekers die een vaste plek hebben, doen er goed aan hier rekening mee te houden. Bij de kassa’s worden gratis plattegronden uitgedeeld waar de verwachte doorkomsttijden van de stoet op aangegeven staan.

Omroepers
Het vaste omroepersduo op de Markt, Ton Biemans en Koen Schyvens, stopt ermee. Ton en Koen zijn al zo’n vijftien jaar de vaste stemmen van het corso, overigens samen met een grote groep omroepers die op zestien verschillende locaties langs de route de stoet van commentaar voorzien. De opvolgers zijn Monique Roovers en Wendy Jongeneelen. Zij lopen dit jaar het voorbereidende traject van de omroepers mee om ingewerkt te worden. Hun vuurdoop is het corso van 2017, waarbij één van de twee de zo beladen woorden ‘U mag stoppen!’ zal uitspreken. Ton Biemans zal volgende week zondag de Zundertse jubel ontketenen door voor het laatst deze woorden uit te spreken op de Markt.

Bereikbaarheid
Zundert is met openbaar vervoer bereikbaar via buslijn 115 vanaf Breda Centraal Station. Op zondag 4 september rijdt de bus volgens een aangepaste dienstregeling om de tien minuten, en brengt u tot vlak aan het parcours. Ook met de auto is Zundert goed bereikbaar. Er is ruim parkeergelegenheid, op loopafstand van het parcours, terwijl de verder gelegen parkeerplaatsen een gratis pendeldienst hebben.

← Naar overzicht