Buurtschappen: Corso Zundert onder druk zonder Commissie Veiligheid

30 nov 2016
Buurtschappen: Corso Zundert onder druk zonder Commissie Veiligheid

Het doorgaan van Corso Zundert komt sterk onder druk te staan zonder de aanwezigheid van een onafhankelijke adviescommissie veiligheid. Dat laat de Raad van Buurtschappen weten, het bestuursorgaan waarin alle twintig deelnemende buurtschappen vertegenwoordigd zijn.

Ten aanzien van de commissie is in de afgelopen periode een negatieve sfeer ontstaan. Leden van deze adviserende commissie voelen zich persoonlijk aangekeken op bestuursbesluiten zoals het al dan niet meerijden van een creatie tijdens het corso van 2016. De twintig buurtschappen en de Stichting Bloemencorso Zundert (SBZ) vinden het onacceptabel dat commissieleden voor deze en eerdere beslissingen verantwoordelijk worden gehouden.

Besluiten over deelname aan de optocht worden nooit door de Commissie Veiligheid genomen, maar altijd door de organisatie van het evenement of, in geval van calamiteiten, de overheid.

Deskundigheid
De buurtschappen benadrukken dat er voor honderd procent vertrouwen is in de deskundigheid van de Commissie Veiligheid. “Deze mensen zetten zich al jaren belangeloos in om de veiligheid van ons evenement naar een hoger plan te tillen”, stelt de Raad van Buurtschappen. “Het is verwerpelijk om te horen dat zij daarop aangekeken worden. Veiligheid is een groot goed, de commissie verdient waardering voor hun niet aflatende inzet en de wijze waarop ze met weerstand zijn omgegaan.”

Veiligheid waarborgen
Voor de voorzitter van de Commissie Veiligheid waren de recente verwijten die aan hem en de commissie werden gericht aanleiding om zijn taak neer te leggen. Meer leden hebben hem inmiddels gevolgd of beraden zich ondertussen over hun toekomst in de commissie. “Wij zijn in gesprek met de adviescommissie om te kijken of er een manier is om hun expertise voor het corso te behouden”, laten de buurtschappen weten.

Daarvoor is het van groot belang dat we kritisch blijven kijken naar de bewustwording van veiligheid én de samenwerking met de adviescommissie, zo vinden de twintig buurtschappen en de SBZ. “Er zijn samen met deze commissie grote stappen gezet. Zundert heeft veiligheid zeer hoog in het vaandel staan omdat bij het corso heel veel mensen betrokken zijn. Dat willen we graag behouden.”

← Naar overzicht