3 & 4 september 2023
Schijf_Ontwerper(s)_03_PaulRanft

Schijf - Paradijsvogels

[For English, see top right of this page]

Het moet knallen in zijn kleuren

Bij buurtschap Schijf zijn ze blij dat ze weer een echte corsowagen kunnen maken na alle beperkingen van de laatste jaren. Weer samen bouwen aan iets groots, met veel toeters en bellen. En het ontwerp ‘Paradijsvogels’ met als ondertitel ‘Een beteugeling van soortgelijken’ geeft hen hier volop de gelegenheid voor.

Een vijftigtal in zwart, wit en grijs geklede mensen – of zijn het vogels? – lijken een kleurrijke wagen voort te trekken. Het geluid schuurt. Dan verandert de muziek en opent zich de wagen met de kleurrijke paradijsvogels. Een ongecontroleerde feestbende barst los met veel glitter en show en een trombone-orkest, tot grote ergernis van de donkere groep ervoor. Die besluit dan ook om de teugels weer strakker aan te trekken en de paradijselijk uitspattingen te beteugelen.

Een spel van tegenstellingen: tussen duwen en trekken; tussen binnen de kaders en buiten de kaders; tussen strakke lijnen en ronde lijnen; tussen zwart-wit en bontgekleurd spektakel. En jij, als toeschouwer? Bij welke groep wil je horen? Wil je in een hokje of vogelvrij? Met de stroom mee of tegendraads? Laat je je meevoeren of breek je uit de kaders?

Ook de wagen zal straks fysiek buiten de grenzen treden tijdens zijn tocht door Zundert. De vier ontwerpers – Huub, Maikel, Jens en Sander – hebben de buurt volop werk gegeven. En daar is de buurt niet rouwig om. Het voelt als een soort bevrijdingsfeest. Laat Schijf maar schuiven.

Huub van Caam (49) doet in coaching en advies; ‘Paradijsvogels’ is zijn 25e ontwerp. Maikel van de Korput (35) is uitvoerder in de bouw. Dit is zijn twaalfde ontwerp. Voor Jens Arnouts (25), project engineer, is dit het tweede ontwerp. Interieurarchitect Sander van Hooydonk (28) ontwerpt voor de achtste keer.

Tekst: Ton Biemans
Foto: Paul RanftBuurtschap Schijf
www.buurtschapschijf.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site