3 & 4 september 2023
DSC_1494_TessMutsters

Markt - Sorry!

[For English, see top right of this page]

Een ongemakkelijk ontwerp

Het gevoel dat je ergens niet helemaal op je plek bent. Dat is het uitgangspunt voor ontwerpers Johan van Trijp en Gianni Ritchie. “Iedereen heeft wel eens dat hij of zij ergens binnenkomt en een bepaalde ongemak ervaart. Je voelt je te groot. Onhandig. Lomp,” zegt Johan. Dit gevoel van ongemak resulteerde in het ontwerp ‘Sorry!’, een figuur dat zich excuserend door de Zundertse straten zal manoeuvreren.

Zowel Johan als Gianni hebben ontwerperservaring, maar nog nooit ontwierp één van hen voor buurtschap Markt. Ze dienden ‘Sorry!’ bewust in bij Markt, omdat het duo een uitdaging bij een nieuwe buurtschap wel zag zitten en ze het ontwerp goed vonden passen bij de buurtschap. Dat laatste hadden ze goed ingeschat. “Het is aan de buurt om te bepalen wat er mogelijk is en waar ze zich dit jaar in willen verdiepen,” legt Johan uit. “We zijn momenteel aan het experimenteren met het een en ander en borduren voort op wat vage ideeën.” Om die reden kunnen de heren nog geen concrete uitspraken doen over eventuele beweging, alternatieven en andere special effects. Wat wel vaststaat zijn de afmetingen en het feit dat er geen figuratie aan te pas zal komen. ‘Sorry!’ is 18 á 19 meter lang, 4,5 meter breed en 9 meter hoog.

Toen Gianni in 2018 samen met Jeroen Vriends bij Laer-Akkermolen ontwierp, vervulde Johan een ondersteunende rol. Het klikte goed tussen de twee. In de jaren die volgden, zorgden de coronamaatregelen ervoor dat de heren regelmatig samenkwamen om te sparren over ontwerpen. Met succes, want ‘Sorry!’ werd geboren.

Johan van Trijp (63) werkt als jeugdhulpverlener. Johan ontwierp eerder wagens voor Tiggelaar, de Berk en Helpt Elkander. Naast het ontwerpen bij buurtschap Markt, bouwt hij bij buurtschap Tiggelaar. Gianni Ritchie (27) werkt als grafisch ontwerper. Hij ontwierp eerder voor buurtschap ’t Kapelleke en buurtschap Laer-Akkermolen. Beide heren wonen in Zundert.

Tekst: Karin Boschker
Foto: Tess MutstersBuurtschap Markt
www.buurtschapmarkt.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site