1 & 2 september 2024
Markt_Jeanne van Oosterhout

Markt - De ganzenpas

[For English, see top right of this page]

Een waggelende kruising tussen een muziekkorps en een corsowagen

“De combinatie muziek en surrealisme trekt ons wel en toen we bij elkaar zaten voor een ontwerp kwamen we een illustratie van Redmer Hoekstra tegen. Hoekstra is een kunstenaar uit Zwolle en we hebben hem gecontacteerd dat we een corsowagen willen maken, geinspireerd op zijn tekening. Hij reageerde daar erg positief op.”

Sacha, Ward en Sven zaten in januari 2022 al voor het eerst bij elkaar. “Omdat we tijdens het afgelopen corso al wisten wat we gingen maken, kijk je op het tentoonstellingsterrein anders naar de corsowagens. Wat ons opviel, was dat de buurtschappen die via een open inschrijving nieuwe ontwerpen zoeken, geen hele grote wagens bouwen. Ons ontwerp bestond eerst uit meerdere wagens, maar daar hebben we toch maar vanaf gezien.”

Op de wagen Ganzenpas zien we drie waggelende ganzen waarbij elke gans een kruising vormt met een aantal blaasinstrumenten. De eerste gans is opgebouwd uit trompetten en trombones. De tweede bestaat uit saxofoons en klarinetten en de laatste uit tuba’s en baritons. De volgorde van de instrumenten op de wagen is dezelfde volgorde als in een fanfare. “In de corso-optocht lopen uiteraard ook muziekkorpsen mee en het leek ons leuk om één van die fanfares te betrekken bij onze wagen. We hebben contact gezocht met stichting Bloemencorso en zij gaven als tip dat het showorkest Excelsior Renkum misschien goed bij onze wagen zou passen. We hebben dus contact gelegd en ze willen graag onze wagen begeleiden. Ze passen zelfs hun repertoire aan op onze wagen.”

“Veel buurtschappen willen niet te dicht bij een muziekkorps rijden in de optocht, maar wij willen wagen en muziekkorps gaan combineren. Het muziekkorps mag er straks hun eigen ding mee gaan doen. Ze hoeven er van ons niet per se voor de wagen blijven lopen.”

Sacha Schrauwen (25), Ward de Krom (24) en Sven Goossens (25) komen oorspronkelijk van buurtschap De Lent waar Ward en Sven al eerder hebben ontworpen. Ze boden hun ontwerp dit jaar aan bij verschillende buurtschappen en belandden uiteindelijk bij buurtschap Markt. Sacha is docent Wiskunde aan het Munnikenheide college in Rucphen, Ward is projectengineer bij Mammoet Breda en Sven is hovenier bij MijnTuin.

Tekst: Ronald van Loon
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Markt
www.buurtschapmarkt.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site