[For English, see top right of this page]
Niets heeft het eeuwige leven. Ooit hagelnieuw, glanzend en schoon, nu aan het eind van zijn Latijn, versleten, vuil en roestig: na jarenlange trouwe dienst wordt de robot van buurtschap Wernhout ‘Afgeschreven’. Het einde der tijden is voor deze helpende hand aangebroken. Maar voordat de robot zijn laatste adem uitpiept, wordt hem nog een laatste ronde door Zundert gegund. Met man en macht proberen ze om deze trouwe knecht nog te laten functioneren. Ondanks het piepen en het kraken. Ondanks de horten en stoten en compleet met rolstoel, geleide robothond, accu’s en batterijen. Een wagen die volgens de ontwerpers zomaar eens de optocht kan afsluiten, al heeft dat niet hun de voorkeur. Stef: “Liefst met rustige wagens ervoor en erachter, dat wel.”
‘Afgeschreven’ is een echte Wernhoutbak, aldus de ontwerpers. Bram: “Het is een wagen van maximale afmetingen, met een kleine wagen ervoor, waar veel werk aan is en die bestaat uit heel wat losse onderdelen.” De uitdaging is voor Wernhoutse begrippen groot: de robot zal voorzien worden van bewegende onderdelen (zowel met hydrauliek als handmatig), rook- en misschien zelfs lichteffecten, figuratie, gedroogde bloemen, alternatief materiaal en een geluidsband. Roy: “Alles moet er op duiden dat het elk moment gedaan kan zijn.” Bram: “Daarom past hij misschien ook wel het meest bij Wernhout: iedereen kan doen wat hij wil.”
Sinds de presentatie is het fanatisme binnen de buurt flink aangewakkerd. Op de avonden dat de ontwerpers aan de maquette werkten, was er altijd wel iemand bij die mee kwam helpen. Stef: “En dat motiveert ons ook en dat is uiteindelijk waar je het het meeste voor doet.”
—
Stef Foesenek (25) en Bram Damen (27) ontwerpen al jaren samen. Hun eerste ontwerp werd in 2019 gebouwd (‘The Big Five’). ‘Afgeschreven’ is het dertiende idee (dat ze ooit ingediend hebben), maar het vierde ontwerp dat gebouwd wordt. Roy Aernouts (26) is in 2021 aangesloten. Voor hem is het zijn derde ontwerp. Stef is voor de liefde verhuisd naar Eindhoven (maar komt voor corso graag terug) en werkt daar als HR-adviseur. Bram is timmerman bij een lokale aannemer en Roy is facilitair coördinator in Tilburg.
Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Luzanne Foesenek
Buurtschap Wernhout
www.buurtschapwernhout.nl
Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.