1 & 2 september 2024
Veldstraat_Jose van Trijp

Veldstraat - Afwas

[For English, see top right of this page]

Keukenhulp gezocht!

Voor het derde achtereenvolgende jaar nemen Simon, Bas en Chiel het ontwerp van Veldstraat voor hun rekening. Ze kregen het vertrouwen én de vrije hand. Van de twee door hen ingediende ontwerpen koos de buurt enthousiast voor ‘Afwas’.

Ze wilden graag een wagen ontwerpen waarop iets bijna omvalt. En iets dat heel herkenbaar is. Zo kwamen ze op een enorme stapel borden, pannen, bordjes, kopjes, glazen en bestek die afgewassen moet worden. En nee: geen diepere gedachte. Het is wat het is. Een stapel borden en pannen. En enigszins wankel.

Voor de maquette gebruikten ze geen bestaande borden. Bas, Chiel en Simon sneden hun eigen borden, bordjes en kopjes van kunststof op een geïmproviseerde draaibank met een guts en een slimme mal, die Bas in 3D geprint heeft. Zo krijgen de drie stapels de uiteindelijke vorm. Vanzelfsprekend gaan de stapels bewegen en bijna vallen. Die bewegingen zullen zo veel mogelijk handmatig plaats vinden. Als het ene bord gaat schuiven, gaat het andere bord vanzelf mee, waardoor ook het kopje van zijn plaats komt… Het geluid van glasgerinkel en andere geluiden zullen het beeld versterken. Daar buigt Arjan van Tricht zich over.

Het is een flinke oppervlakte die in de bloemen gezet gaat worden. Het trio denkt aan wittinten, geel en lichtoranje. Met hier en daar andere kleuren voor het accent. De pannen krijgen grijs getinte dahlia’s. Het glaswerk en het bestek vervaardigen ze van alternatief materiaal.

En de vuiligheid op al die borden en pannen? Ook dat zal alternatief materiaal zijn. De ontwerpers experimenteren nog voor de juiste effecten. Wat zeker is, is dat pas in de nacht van corsozaterdag op corsozondag de borden en kopjes vuil gemaakt worden. Er moet wel iets af te wassen zijn. Over hele grote handdoeken of theedoeken is niet gesproken.

Bas van Hassel (22), Chiel Zagers (22) en Simon van Nijnatten (23) ontwerpen voor de derde keer bij Veldstraat. Bas is project-engineer bij een bedrijf dat trein-interieurs ontwerpt; Chiel is tekenaar in de machinebouw en monteur; Simon is project-engineer bij een bedrijf dat zich bezig houdt met warmte-opslag.

Tekst: Ton Biemans
Foto: José van TrijpBuurtschap Veldstraat
www.veldstraat.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site