1 & 2 september 2024
tStuk_Jose van Trijp

’t Stuk - Leegte

[For English, see top right of this page]

Leegte is iets dat niets is

“Dat we dit samen doen vind ik heel speciaal; dat iemand zonder woorden weet welk gevoel je wilt uitdrukken,” vertelt Wendy. “De wagen ‘Leegte’ gaat over het uitbeelden van dat gevoel, over het missen van iemand. Iets wat bij ons allebei een grote plaats in het leven heeft. Het is ook iets wat ons samen heeft gebracht. Over leven met een leegte die zo aanwezig is en zo een wezenlijk deel van je leven uitmaakt.”

“Maar hoe geef je die leegte vorm?” vervolgt ze. “Dat is de uitdaging van dit ontwerp. Je kunt leegte niet laten zien. Zo zijn we het ontwerp begonnen. Een wagen over het gevoel wat Joël en ik alle twee hadden.” Wendy voelt nog dagelijks het gemis van haar kindje en Joël verloor in 2019 zijn partner. “Voor mij is het gevoel dat we uit willen beelden gerelateerd aan Claudia, maar de wagen gaat niet over Claudia,” vertelt hij. “De wagen is voor iedereen anders interpretabel. Je kunt er je eigen invulling aan geven. Dat is ook de reden dat we naar een wat abstractere vorm op zoek zijn gegaan.”

De wagen wordt een voorstelling, waarbij de wagen niet kan zonder de acteurs en de acteurs niet zonder de wagen kunnen. De muziek draagt bij aan het verhaal en zal speciaal voor dit project worden gecomponeerd. Over de inhoud van de voorstelling geeft het duo weinig prijs. “Geen spoilers, want je wilt het beleven. Zie het als een film, waarbij je ook van tevoren niet weet hoe het plot zal verlopen. De voorstelling gaat over de beleving van de leegte en het moet een gevoel overbrengen. Dat moet je zelf ervaren,” ligt Wendy toe.

Joël Sprenkels (48, solution architect) ontwerpt voor de 20ste keer voor buurtschap ’t Stuk. Dit keer samen met zijn partner Wendy Jongeneelen (46). Wendy presenteerde het corso van 2017 tot 2019. Dankzij Joël is ze sinds 2021 vaker te vinden in de tent van ’t Stuk. Wendy werkt als ambulant gezinsbehandelaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie en is daarnaast trainingsactrice bij de politieacademie.

Tekst: Miranda Eiting
Foto: José van TrijpBuurtschap ’t Stuk
www.tstuk.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site