1 & 2 september 2024
Kapelleke_Jose van Trijp

‘t Kapelleke - Dobberen

[For English, see top right of this page]

Alle eendjes dobberen in het ‘water’

Tijdens de bouw van ‘Flow’ in 2022 bij ’t Kapelleke werden de jonge mannen aangesproken door buurtgenoten om gezamenlijk iets te gaan bedenken. Dat sprak hen wel aan, dus na de optocht spraken ze af om eens samen te gaan zitten. Luca had al eens een wagentje gemaakt met in de hoofdrol een badeend (bij het kindercorso van 2007: ‘Badeendje op een skatebord’) en dat idee diende als basis voor het uiteindelijke ontwerp. ‘Dobberen’ werd digitaal uitgewerkt en voorgelegd aan de kiescommissie van ’t Kapelleke. Met een ruime meerderheid wisten ze de zeven andere ontwerpen achter zich te laten.

Rob: “We willen een luchtig thema brengen. De bezoekers van het corso komen voor een dagje uit en daarvoor gaan we een vrolijke wagen neerzetten die voor jong en oud herkenbaar is.” Op ‘Dobberen’ zijn 26 badeendjes van ongeveer 2,5 meter groot te zien op een stalen constructie. De badeendjes deinen straks door de straat. Een geluidsband zal het geheel ondersteunen. Over een lengte van dertig meter zullen de eendjes ingekleurd worden in alle mogelijke kleuren binnen het dahliapalet.

Verschillende eendjes hebben een kostuum. Tjeerd: “Voor de jongste buurtleden hebben we een knutselochtend georganiseerd. De kinderen kregen een badeendje dat ze zelf mochten versieren. Twee daarvan hebben we uitgekozen en die gaan we ook op de wagen uitwerken.”

De jonge mannen hebben zin in het bouwjaar en krijgen alle volop steun van de buurt. Douwe: “We zijn al een tijdje bezig en verschillende buurtgenoten komen ons helpen. We hebben een proefmodel gemaakt van de badeend. Van deze eend gaan we een mal maken die we 25 keer namaken. Ieder badeendje heeft immers dezelfde vorm.”

In ontspannen en jolige sfeer kijken de mannen uit naar het bouwseizoen. Deze zomer wordt voor het ontwerperskwintet er eendje om naar uit te kijken.

Vijf debutanten: Luca Verstijlen (20) en Rob Magnus (20) hadden al tweemaal eerder een ontwerp ingediend. Douwe Jacobs (19), zijn broer Tjeerd Jacobs (21) en Jop Hereijgers (18) sloten zich in oktober 2022 bij het duo aan. Luca is technisch tekenaar; Rob studeert technicus engineering, Tjeerd automotive management, Douwe logistic management en Jop volgt de opleiding tot monteur en werkt bij een loon- en grondbedrijf.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: José van TrijpBuurtschap Kapelleke
www.buurtschap-kapelleke.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site