1 & 2 september 2024
STUIV_FemkeSannen

Stuivezand - The Jersey Devil

[For English, see top right of this page]

Beware of the Devil!

Nadat Joeri op internet allerlei top-tien lijstjes opzocht, viel zijn oog op het mysterieuze verhaal over de Jersey Devil. Het schaapachtige wezen met open vleugels sprak hem aan en hij begon direct met schetsen. Vijf jaar later presenteerde hij zijn ontwerp voor het eerst als solo-ontwerper bij buurtschap Stuivezand.

‘The Jersey Devil’ vertelt de geschiedenis van een kleine dorpje nabij de ‘Pine Barrens’ in de Amerikaanse staat New Jersey. Decennialang verschool het beest zich in en rondom het dorpje. Het zorgde voor veel toeristen, die een glimp van het beest wilden opvangen, waarbij het dorp goed welvoer. Tot begin jaren negentig, toen wetenschappers vaststelden dat de Jersey-devil niet bestond. In no-time werd het ooit zo goedbezochte dorpje een ‘ghosttown’ met verloederde cafés en leegstaande ruïnes. En de inwoners van het dorp waren al hun bronnen van inkomsten kwijt.

Samen met Stuivezand gaan de inwoners proberen hun dorp te redden door de ‘Jersey Devil’ aan iedereen te laten zien en hen ervan te overtuigen dat het beest wel degelijk bestaat. Alles wat ze konden vinden hebben ze bij elkaar geraapt om het beest naar Zundert over te brengen in de hoop dat de toeristen weer terugkomen naar het dorp.

Joeri: “Met ruim zestig Stuivezanders gaan we ‘The Jersey Devil’ ‘nieuw leven’ in blazen. Het beest hangt met touwen in een stalen frame die we niet betikken en de onderdelen worden handmatig bewogen. Het zal er misschien een beetje houtje-touwtje uitzien, maar de mensen uit het dorp nabij de ‘Pine Barrens’ hebben het niet breed, ook niet qua materialen.”

De grote groep figuranten staat onder regie van Wouter Marijnissen en het beeld zal ondersteund worden door een geluidsband. Met ‘The Jersey Devil’ gaat Stuivezand het avontuur aan om Pine Barrens te redden van de ondergang.

Joeri Huijbregts (24) ontwierp in 2019 zijn eerste wagen (‘Bevestigd’) bij Raamberg, samen met Yannick van Hoof. Een jaar later zou ‘Hondje Mila’ door de straten rijden voor zijn thuisbuurt Stuivezand, maar ja: corona. In 2021 ontwierp Joeri mede ‘Arachnophobia’. In het dagelijks leven is Joeri calculator/werkvoorbereider bij een groot-groenbedrijf.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Femke SannenBuurtschap Stuivezand
www.buurtschapstuivezand.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site