1 & 2 september 2024
Rijsbergen_Jeanne van Oosterhout

Rijsbergen - Ontkleuren

[For English, see top right of this page]

Moet je dahlia’s wel kleuren?

De ontwerpers wilden iets doen met nutteloze processen en zouden de toeschouwer op een of andere manier willen triggeren. Het uiteindelijke keuzeproces in Rijsbergen verliep vervolgens bijzonder democratisch. In meerdere sessies met verschillende groepen konden de corsobouwers meedenken over de ontwerpen en schetsen van Kiki en Tijmen. Zo ontstond ‘Ontkleuren’. Dat voldeed aan een aantal Rijsbergse wensen: het mag een technische uitdaging zijn; en graag iets verhalends, maar zeker niet te braaf. En het mag afwijken van wat Rijsbergen andere jaren gebouwd heeft.

“Er zitten verschillende lagen in,” licht Tijmen toe. “Het publiek kan er meerdere dingen in zien,” geeft Kiki nog aan. Want is het een naaimachine? Of een locomotief? In ieder geval een machine die dahlia’s ontkleurt. Een veelkleurige lap verdwijnt aan de voorzijde in de machine en wordt geleidelijk ontdaan van alle kleuren. Wat geen natuurlijke dahliakleur is, verdwijnt sowieso in een grote afvalbak. Aan de achterzijde zakken witte strengen naar beneden als eindresultaat. De onderliggende vraag kan zijn of je dahlia’s moet kleuren.

Een machine zou geen echte machine zijn als er niet volop beweging te zien is. Industrieel geluid met een duidelijke beat ondersteunt bovendien de verschillende handelingen. Een tiental figuranten houdt de grote machine draaiend.

De ontwerpers willen de machine zwart kleuren met goud getinte versieringen. Bij de buurt wilden verschillende mensen graag dahliablaadjes plakken: die kunnen hun lol dit jaar op, want geplakt moet er worden. Als alternatief materiaal zien we in september textiel, staal en vloeistof.

En als dit ontwerp je misschien doet denken aan ‘Verffabriek’ van Helpt Elkander (2013) of ‘Printer’ van Molenstraat (2012): de ontwerpers hebben die wagens nog eens goed bekeken om te zorgen dat ‘Ontkleuren’ toch echt iets anders is.

Kiki Beekers (30) is online marketeer. Ze ontwierp een keer bij Molenstraat, maar is van huis uit bouwer bij Rijsbergen. Tijmen Dekkers (26), in het dagelijks leven ontwerper van watersystemen, maakte vorig jaar zijn debuut als corso-ontwerper. Voor dit jaar zocht Tijmen in Rijsbergen een mede-ontwerper en vond die in Kiki. 

Tekst: Ton Biemans
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Rijsbergen
www.buurtschaprijsbergen.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar..

Word abonnee van Corsief Naar de site