1 & 2 september 2024
MOL_EefjeDamen

Molenstraat - 8.000.000.000

[For English, see top right of this page]

De gehele wereldbevolking in één wagen!?

In 2022 stonden de vier heren voor het eerst gezamenlijk corso te kijken in de Burgemeester Manderslaan. Ton: “Langs de kant van de weg viel het op dat de wagens vaak met veel bombarie aan komen rijden, maar dat dit aan de zijkant vaak stilvalt.” Robin vult aan: “Aan de zijkant van de weg moet je omhoog kijken en dan zie je eigenlijk niets. Als de wagen recht voor je neus staat, dan moet er iets bijzonders gebeuren, zonder een stap terug te hoeven doen.”

Met dit in gedachten begonnen ze te brainstormen. Gijs: “We zijn op zoek gegaan naar een nieuw perspectief om naar een corsowagen te kijken. We willen dat je de wagen in de straat kan zien door alleen maar recht vooruit te kijken. Je kijkt straks via een spiegel ergens in. En met deze spiegel reflecteren we op de wereldbevolking.”

Op de wagen wordt aan twee zijden een spiegel geplaatst over de volledige lengte van de onderzijde van de wagen. Daarboven komt een ‘zwarte doos’. Omdat de spiegel schuin staat, kun je binnenin de doos kijken, waar heel veel mensen zullen terugkijken. Naast al die mensen zie je ook nog de lucht, wat de oneindigheid lijkt te vergroten. Met ‘8.000.000.000’ willen de ontwerpers geen statement maken. Jesse: “Het is een feit dat er zoveel mensen op de wereld zijn. We proberen dit op een nieuwe manier aan het publiek te tonen.”

En de zwarte doos? Robin: “Die is er. Daarmee dwingen we het publiek om via die spiegel te kijken, om dat nieuwe perspectief te ervaren. Alle kleur van die mensen zit in de spiegel. Als je dat aan de buitenkant van de wagen doet, trek je de aandacht weg.”

Ze zijn terug! Van 2011 tot en met 2019 bedachten Ton, Gijs, Lesse en Robin een concept voor een wagen dat een deel van het kwartet uitwerkte. Architect Ton van Beek (46 jaar; 14e ontwerp) begon zijn ontwerperscarrière bij Klein Zundert. Grafisch vormgever Gijs Martens (33; 10e ontwerp) en operationeel manager Jesse Verheijen (32; 8e ontwerp) begonnen bij ’t Kapelleke en Poteind. Robin Schijfs (33; 7e ontwerp) is tentoonstellingsontwerper en begon bij Poteind.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Eefje DamenBuurtschap Molenstraat
www.buurtschapmolenstraat.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site