1 & 2 september 2024
LA_EefjeDamen

Laer-Akkermolen - W A C H T R I J -

[For English, see top right of this page]

Wachten tot je rood aanloopt

“Een paar jaar geleden was ik op pad en zag ik een wachtrij. Het viel me op dat iedereen in een andere houding stond. Als de rij dan verschoof en iedereen een paar stappen had gedaan, gingen ze weer in precies dezelfde houding staan,” vertelt Patrick van Tetering over zijn ontwerp ‘Wachtrij’. “Ik heb dit ontwerp in een aantal jaren ontwikkeld. Tijdens corona werd het onderwerp natuurlijk plotseling erg actueel. Op wachtrijen kwam toen echt de nadruk te liggen.”

Op het ontwerp van Patrick zijn twaalf mensen te zien. Allemaal in een andere houding, sommigen met iets in hun hand, anderen met hun handen in de zakken of de armen over elkaar. De enige kleur waar Patrick mee werkt, is rood. Van de voorste persoon in de wachtrij zijn slechts de voeten en enkels rood. De hoeveelheid rood loopt op naarmate de rij vordert. De achterste persoon is bijna volledig rood. “Rood is voor mij een topkleur. Het is de kleur van stoppen en van wachten. We werken ook met verschillende tinten rood: de wagen gaat van lichtrood naar donkerrood.” De rest van de wagen vormt een transparant rooster dat bedekt is met bloemen. ‘Wachtrij’ gaat verder ook niet bewegen en er komt geen figuratie bij. “De enige extra toevoeging aan de wagen is een ontzettend irritant wachtmuziekje,” lacht Patrick.

De wagen brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. “Het is geen traditioneel ontwerp, het is niet iets dat iedereen zal aanspreken. We willen het perfect uitvoeren. Daarom maken we een 3D model, waardoor de verhoudingen en lichamelijke vormen zo duidelijk mogelijk zijn. De grootste uitdaging zit hem in het anatomisch correct krijgen van die twaalf lichamen.”

Patrick van Tetering (52) is teamleider in het voortgezet onderwijs en woonachtig in Roosendaal. Hij is al een flink aantal jaren bij het corso betrokken. Dit is niet zijn eerste ontwerp: in 2021 ontwierp hij ‘Zefier’ voor buurtschap Achtmaal.

Tekst: Tess Mutsters
Foto: Eefje DamenBuurtschap Laer-Akkermolen
www.laer-akkermolen.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site