1 & 2 september 2024
KleinZundertseHeikant_Jeanne van Oosterhout

Klein-Zundertse Heikant - Betoverd

[For English, see top right of this page]

Verrassingen zitten in het onverwachte

Als je het corso wint zijn de verwachtingen het jaar erna torenhoog. Maar bij de Heikant weten ze wel om te gaan met hoge druk. De positieve energie die de winnaars van 2022 hebben, zetten ze in 2023 weer gewoon om in een nieuw ontwerp.

Robin: “Wij ontwerpen vanuit de beleving. De afgelopen jaren pakte dat eigenlijk altijd goed uit. We kijken eerst naar wat voor gevoel of emotie we bij het publiek los willen maken. Pas daarna zijn we het idee van de trol verder uit gaan werken, al was het beeld van de trol meteen al helder voor ons.” De grimmige tovenaarstrol komt recht uit de Fantasy-wereld gewandeld. Is het een vrolijke of kwaadaardige trol? De ontwerpers willen nog niet alles verklappen, maar de trol kan best weleens last gaan krijgen van stemmingswisselingen of meerdere persoonlijkheden, vertelt Robin.

Die stemmingen komen met name terug in de kop van het wezen. Want volgens de ontwerpers is er al een tijd geen ‘goeie kop’ meer gebouwd in het Zundertse corso. “De mimiek, dus de ogen, mond, oren en neus en rest van het gezicht gaat bewegen”, legt Robin uit. “We zetten weer maximaal in op beweging, maar houden het wel proportioneel. Het moet het beeld van de vrolijke of juist grimmige trol versterken. We blijven bewust weg bij het bombastische wat we afgelopen jaren al eens deden.” De interactie met het publiek speelt vanzelfsprekend ook een rol.

“We kiezen dan ook niet voor een massief beeld”, vertelt Famke. “De wagen is juist vrij klein. Dat doen we bewust om de aandacht op de trol zelf te vestigen.” De 13 meter lengte versus de 38 meter van vorig jaar is inderdaad een groot verschil. Maar de trol is niet alleen. Laag bij de grond zullen allerlei wezens reageren op het gedrag van de trol. Ook daar gebeurt genoeg. Zodat er met muziek en beweging een natuurlijke reactie wordt neergezet. En dan…

Verrassingen zitten in het onverwachte.

Famke Jochems (25) digitaal illustrator, Tim Dockx (25) metaalbewerker, Robin Jochems (32) ondernemer en industrieel ontwerper en Sven van Hoof (22) projectmanager, horen al enkele jaren bij de succesvolle ontwerperskliek van Klein-Zundertse Heikant. Wel in wisselende samenstellingen. Dit jaar is hun collectief uitgebreid met Ron Stoffelen (26), hij is grafisch vormgever.

Tekst: Guus Arnouts
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Klein-Zundertse Heikant
www.denheikant.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site