1 & 2 september 2024
KleinZundert_Jeanne van Oosterhout

Klein-Zundert - Dystopia

[For English, see top right of this page]

Geen ideale en perfecte wereld

Bij een utopie hebben we wel een beeld: dat van een ideale en perfecte wereld. Maar een dystopie is het tegenovergestelde: een wereld waarin je niet wilt of kunt leven.

We zien straks een donker, somber en haast verstikkend treinstel van een metro, volgepakt met reizigers, diep weggedoken in hun capuchons. Ze dragen een ademmasker of hebben een zuurstoffles bij zich. Bovenop het treinstel ontwaren we eveneens een tiental van die passagiers, ook met maskers en zuurstofflessen, terwijl hun handen de lussen boven hen vasthouden. Je hoopt niet dat dit onze toekomst is, maar het is voorstelbaar. Het geheel moet een beklemmende sfeer oproepen.

De heren ontwerpers hadden verschillende ideetjes, maar de cartoon waarmee Pepijn kwam – van een mannetje, die geen zuurstoffles in zijn rugzak had, maar een boom – bleef hangen. “Hier zat een corsowagen in,” zegt Olav. En Niek vult aan: “Hier hadden we een duidelijk idee bij. Dat idee kreeg de voorkeur van de buurt boven een viertal andere ontwerpen.

Het  tweedimensionale beeld van ‘Dystopia’ zet het drietal nu om in een maquette. Wat wordt de houding van de figuren? Wat is de kijkrichting? De voorzijde en achterzijde van het treinstel zijn open, zodat we goed naar binnen kunnen kijken, naar de passagiers die dicht op elkaar staan. De wagen zal veel donkere kleuren kennen. Verder komen er wat special effects bij. Denk aan viezige rook. Subtiel gebruik van licht, muziek en geluid moeten de wagen af maken.

Nee, geen vrolijke wagen van Klein Zundert dit keer, maar een wagen met een duidelijk boodschap, of beter: een duidelijk beeld. “We willen geen belerend vingertje,” zeggen ze, “maar als de beklemmende sfeer straks overkomt zou dat heel fijn zijn.”

O ja: ze hopen dat het de eerste zondag van september flink bewolkt is. Een ontmoeting met de zon willen ze dit keer liever vermijden.

Niek van den Broek (31), Olav den Ridder (42) en Pepijn Wouters (24) vormen het ontwerperstrio van Klein Zundert. Niek is projectmanager en grafisch ontwerper; Olav is verkoper bij een importeur van verlichting en Pepijn studeert grafische en ruimtelijke vormgeving.

Tekst: Ton Biemans
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Klein-Zundert
www.kleinzundert.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site