1 & 2 september 2024
Achtmaal_TessMutsters2

Achtmaal - La Révolution

[For English, see top right of this page]

Achtmaal gaat de barricade op!

Een revolutie is van alle tijden. “Nog voor corona begon, had je in Frankrijk die protesten met de gele hesjes. Wij zagen dat gebeuren en besloten daar iets mee te doen,” vertelt Kjeld. “Een revolutie zien de meeste mensen als iets uit het verleden, maar het is nog steeds een actueel thema.” Het ontwerp ligt er al een tijdje: al vóór corona hadden Kjeld en Kevin het idee voor de wagen klaarliggen. Buurtschap Achtmaal besloot de wagen toen te bouwen en Kevin Hereijgers en Jeroen Havermans zouden de ontwerpers ondersteunen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en kan de wagen eindelijk gebouwd worden.

De wagen is voor buurtschap Achtmaal een flinke uitdaging. Niet vanwege het formaat, maar vanwege het aantal figuranten dat bij de wagen betrokken wordt. “We willen graag tussen de honderdtwintig en honderdvijftig figuranten,” vertelt Kevin. “Bijna de hele buurt moet figureren,” lacht hij. Dat was het doel van het ontwerp. “We hebben deze wagen echt voor de buurt ontworpen, de wagen moet de buurt samenbrengen.”

‘La Révolution’ mag groots worden. “Het wordt geen ‘Les Misérables’, geen musical, maar dat is wel een inspiratiebron. De wagen moet echt opzwepend zijn,” vertelt Kjeld. Bij de wagen wordt geen ‘echte’ muziek gebruikt, het draait meer om geluiden. Denk bijvoorbeeld aan het slaan van stokken, stemmen en roepende mensen en de schelle klanken van een trompet hier en daar. Voor Kjeld en Kevin is de uitdaging van het bouwen van deze wagen duidelijk. “We hebben te maken met veel losse elementen: beweging, figuranten, een hoop alternatief materiaal en natuurlijk de wagen zelf. Alles moet bij elkaar passen op het eind.”

Voor Kevin Frijters (33) en Kjeld van Kuijck (34) is het de zesde keer dat zij samen voor buurtschap Achtmaal ontwerpen. In het dagelijks leven werkt Kevin op de kwekerij. Kjeld werkt bij de technische dienst van een chemische fabriek.

Tekst: Tess Mutsters
Foto: Tess MutstersBuurtschap Achtmaal
www.buurtschap-achtmaal.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site