[For English, see top right of this page]
Bij ’t Kapelleke is dit jaar gekozen voor een ontwerp waar de dreiging vanaf zal stralen. Wat het ook moge zijn, het komt op u af, of neemt u juist mee. De wens om een wagen met dergelijke vormen te bouwen bestond al langer, en dit jaar hebben de heren daar een thema bij gevonden. Ron legt uit: “We hebben altijd iets met cirkels willen doen, en daar heeft Adrie uiteindelijk een tekening bij kunnen maken.”
Adrie, Wim en Ron zijn in oktober aan de slag gegaan met het ontwerp. Later is Maikel daarbij aangesloten als welkome aanvulling. Maikel: “Ik ben meteen mee gaan draaien!”
Want draaien gaan ze! Stuk voor stuk zal elke cirkel gaan leven als een ondefinieerbare entiteit. Met licht, muziek, draaiing en diepte in de cirkels zal dit tot stand komen. Adrie legt uit hoe de cirkels in contrast zullen staan met de koppen, die een belangrijk onderdeel zijn van het ontwerp: “Het is een tweespalt en tegenstelling in kleur tussen de cirkels en de sober gekleurde koppen. Die hoofden gaan een verbaasd ofwel angstig volk uitdrukken.”
Het publiek moet het idee krijgen dat zij niet op de juiste plek is. Het deugt niet, dus afstand houden is het beste. Volgens Wim zal deze verwarrende angst onderdeel zijn van de wagen. “We willen niks prijsgeven over de invasie. Je kunt het niet vastpinnen op één thema, want wat versta je onder een invasie?” Het kan van alles zijn.
—
Het viertal ontwerpers bij ’t Kapelleke bestaat dit jaar uit drie ervaren mannen en een enkele nieuweling. Adrie de Meijer is gepensioneerd basisschooldocent (65 jaar oud; 11e ontwerp), Ron Gommers is gepensioneerd bouwmarktmedewerker (66; 12e ontwerp), Wim Mathijssen is KAM-coördinator bij een wegenbouwbedrijf (64; 11e ontwerp) en Maikel van Overveld is pedagogisch medewerker (29; tweede ontwerp).
Tekst: Kris Verdonk
Foto: José van Trijp – Fotografie
Buurtschap Kapelleke
www.buurtschap-kapelleke.nl
Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.