1 & 2 september 2024
Corso2023_Maquette_BS_Schijf_Charlatan_Ontwerpers_02_Paul_Ranft

Schijf - Charlatan

[For English, see top right of this page]

Cancel culture anno 1325

“We willen de mensen een beetje verleiden, of misleiden en daarnaast vermaken,” Huub van Caam werpt een blik op een gestileerde stapel roofmate en pur met twee karrewielen. Het is hij-mot-af-weekend voor de maquette. Er is nog veel werk, want alleen de contouren staan nog. Huub snijdt kundig met zijn mes de kop van de Charlatan, terwijl één voor één de overige ontwerpers binnendruppelen. Dan begint de geoliede machine op gang te komen en zien we heel snel vorm in de stapel schuim met pur.

“Ons ontwerpproces begint meestal niet met een idee, maar met een woord,” vertelt Huub. “Ieder start met een persoonlijke braindump, waarna we op zoek gaan naar de gemene deler. Dit jaar vonden we dat in het woord “spannend”. Uiteindelijk kwamen we uit op dit idee, met een setting in de middeleeuwen. Dat tijdperk uit zich ook in de sepia kleurstellingen die we voor deze wagen gebruiken. Maar er kwam wel een twist in, er werd humor toegevoegd…”

De hoofdfiguur bevindt zich in het schandblok, waar hij wordt bekogeld, beschimpt en verketterd door het volk. Het volk wordt opgeruid door de volksverteller: deze man is schuldig! De kerel wordt door de straat gesleept, gemarteld en het volk roept om zijn vonnis. Heel Zundert loopt uit, want hier moet je bij zijn! De ontwerpers hopen dat het publiek meegaat in die opruiing om zich daarna achter de oren te krabben: wat heeft deze man eigenlijk precies gedaan? Deze man wordt veroordeeld voordat hij een proces heeft gehad! Is deze man wel zo schuldig? Dit is cancel culture anno 1325. Een actueel thema, verpakt in een middeleeuws jasje. Een tafereel wat in alle vormen aan de orde van de dag is. In Westerse landen als cancel culture op internet of tv, in sommige landen nog in fysieke vorm. Zonder proces, zonder verweer, als vorm van volksvermaak, als antwoord op de roep van het volk om gerechtigheid.

Jens Arnouts (26, project engineer), Huub van Caam (50, trainer coaching en advies), Sander van Hooydonk (29, interieurarchitect) en Maikel van de Korput (36, uitvoerder in de bouw) zijn ook dit jaar de ontwerpers van buurtschap Schijf. Ze zijn inmiddels meer dan een groep ontwerpers. De vriendschappelijke band aangevuld met de individuele talenten maakt dat ze een sterk team vormen.

Tekst: Miranda Eiting
Foto: Paul RanftBuurtschap Schijf
www.buurtschapschijf.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site