1 & 2 september 2024
HE__MarkMaas

Helpt Elkander - Gebroken

[For English, see top right of this page]

Een beeld dat niet meer in balans is

Oorlog, aardbevingen, inflatie, crisis, de druk op de woningmarkt. Iedereen heeft bij een of meerdere van deze actuele gebeurtenissen wel het idee: Waarom overkomt mij dit of waarom is er geen rechtvaardigheid? Precies deze vragen beelden de vier ontwerpers van Helpt Elkander uit met hun ontwerp. Dat een marmeren beeld van de Romeinse godin Justitia voorstelt, inmiddels het symbool voor de rechtelijke macht. Maar van oorsprong is zij de godin van rechtvaardigheid of gerechtigdheid.

“Het publiek ziet dat dit beeld verre van gaaf is”, vertelt Jeroen. “Hoewel ze uit sterk marmer is gehouwen, laat het ook kwetsbaarheid zien. Het plaatje van een kapot beeld zijn we gaan uitwerken. Uiteindelijk moeten er letterlijk scheuren in het beeld ontstaan.” Die staan dan volgens hem weer voor het onrecht en de ontbrekende rechtvaardigheid.

Marmer, dat hebben we nog niet vaak op corsowagens gezien. “Het leek ons daarom interessant om dit materiaal eens verder uit te diepen”, gaat Thierry verder. “Hoe kunnen we een wagen bouwen met marmer dat nét echt lijkt?” Hiervoor hebben de ontwerpers verschillende marmerstalen naast elkaar gelegd. Ze kozen voor een combinatie tussen wit en lichtbruin. “We gaan hiervoor geen dahlia’s met kleurstof kleuren”, vertelt Thierry die het juryrapport van 2022 goed gelezen heeft. “Dat effect willen we nu bereiken door de bloemen te laten drogen. Hierdoor verkleuren ze op een natuurlijke manier.”

Het zwaard, de blinddoek en de weegschaal, drie kenmerkende symbolen van Vrouwe Justitia, worden daarentegen van een opvallend, metaalachtig materiaal gemaakt. Zodat ze in schril contrast staan met het kwetsbare marmer. De weegschaal slaat uiteindelijk letterlijk ‘door’ op dramatische en opbouwende muziek. Als dit gebeurt zal ook de beweging van de wagen volop zichtbaar zijn. Het beeld van Vrouwe Justitia blijft tijdens de optocht dus niet hetzelfde. Een beeld dat uiteindelijk niet meer in balans is.

Jeroen Michielsen (27) is panelenbouwer in de elektrotechniek. Thierry Sprenkels (27) is decorbouwer. De broers Oscar (31) en Ivo (36) Dockx zijn timmerman en werktuigbouwkundige. Dit wordt het derde ontwerp voor het viertal. Vorig jaar en in 2021 ontwierpen ze nog voor buurtschap De Lent, dit jaar zijn ze gevraagd door buurtschap Helpt Elkander. Waar ze de vrije hand kregen.

Tekst: Guus Arnouts
Foto: Mark MaasBuurtschap Helpt-Elkander
www.helptelkander.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site