1 & 2 september 2024
Corsief - Helpt-Elkander - Moiré

Helpt Elkander - Moiré

[For English, see top right of this page]

Een illusie door bewegende panelen met strepen

Op corsomaandagavond 2023, onder het genot van een vette hap, vertelden Rick en Thijs elkaar hun gedachtes over een mogelijke nieuwe corsowagen. Die gedachtes bleken nagenoeg hetzelfde. Dat kon geen toeval zijn! Nog geen week later zaten ze aan de tekentafel om hun ideeën uit te werken. Ze vroegen vervolgens Midas om advies en sindsdien is hij betrokken bij het ontwerpproces.

De jonge Helpt-Elkandernaren waren geïnspireerd op de Moiré-filmpjes: het moment dat twee patronen over elkaar heen schuiven waardoor een bewegend voorwerp verschijnt. Rick: “Met de beweging willen we een dynamisch beeld van een paardenrace wegzetten.” Daarmee gaat Helpt Elkander een uitdaging aan: vier wagens van in totaal 45 meter lang met daarop de illusie van zeven ruiters in een race. Thijs: “Om het beeld te versterken wordt het geluid van galopperende paarden toegevoegd. En mogelijk nog iets extra’s om de wedstrijd te benadrukken.”

De technische uitdaging is bij Helpt Elkander enthousiast ontvangen. Sinds het ontwerp gekozen is, denken ze na over de beweging. De verticale stroken worden lamellen van zes meter lang en gaan over een rails die rondom de gehele wagen een baan vormt. Op de zijkanten worden de ruiters afgebeeld op een witte ondergrond van bloemen. Midas: “De lamellen zullen door middel van een elektromotor met een snelheid van ongeveer 30 centimeter per seconde gaan bewegen.” Nu al trots kijken de heren naar de rails van de eerste wagen en vatten hun ‘Moiré’ samen: “Het effect is de wagen en de wagen is het effect.”

Drie debutanten bij Helpt Elkander: Rick van Bergen (25) en Thijs Löwenstein (19) zijn er geboren en getogen. Rick onderzoekt aan de universiteit in Eindhoven de echografie van het hart en Thijs is dit jaar afgestudeerd als software developer. Midas Overbeeke (24) is vier jaar geleden op vraag van Rick bij Helpt Elkander komen bouwen. Midas zit in zijn laatste jaar van de opleiding mechatronica.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Charles van Campenhout



Buurtschap Helpt-Elkander
www.helptelkander.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site