1 & 2 september 2024
DeLent_Sanne Koevoets

De Lent - Vinyl

[For English, see top right of this page]

Een krakende naald en muziek uit de roaring twenties

De wagen Vinyl verwijst naar het materiaal waar de geluidsdragers voor de grammofoon van gemaakt zijn. De wagen bestaat uit vijf antieke grammofoonspelers waarbij de hoorn nog bovenop de kast is geplaatst. De kasten zijn rijk gedecoreerd met houtsnijwerk en lijken zo uit de roaring twenties te komen. Dat is ook precies de sfeer die de ontwerpers van De Lent uit willen stralen.

“Het geluid moet ook schel gaan klinken zoals dat uit een oude grammofoon klinkt. En uiteraard gaan we ook het kraken van de naald op het vinyl horen. Het geluid komt allemaal uit de hoorns dus alleen daar worden de boxen geplaatst.”

“In drie van de vijf kasten speelt een jazzband de muziek uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De muzikanten worden per kast om de beurt onthuld en zullen elk hun eigen bijdrage leveren aan het muziekstuk dat boven uit de hoorns klinkt. De draaihendels en de naalden gaan bewegen zoals bij een echte platenspeler. Op de vinylplaten zelf komen geen bloemen, behalve dan op het cirkelvormige etiket in het midden. We weten nog niet welk materiaal we voor het vinyl gaan gebruiken.”

De hoorns van de oude grammofoons waren niet altijd koperkleurig maar soms ook erg kleurrijk geschilderd. “Wij gaan de binnenkant van de hoorns ook decoreren met veel bloem- en bladmotieven. Die kleuren geven een goed contrast met de houtachtige kleuren die we voor de kasten gaan gebruiken.”

Buurtschap De Lent heeft zin in het ontwerp, merken de ontwerpers. “Er is nog wel een constructieve uitdaging met de hoorns. We zouden graag zien dat deze vrij hangen zoals bij een echte grammofoon ook het geval is. Het wordt spannend of dat gaat lukken, maar we hebben er goede mensen voor. Dat komt vast goed.”

Voor Krista Verstralen (31), Mats van Hasselt (20) en Bjorn de Graauw (28) is Vinyl hun eerste ontwerp. Krista heeft tussen 2019 en 2022 een, door corona, extra lange editie van de corsoacademie gevolgd en sloot deze winnend af. Ze was eerst alleen met een idee bezig en nam in december contact op met Mats en Bjorn om met zijn drieën een ontwerp te maken. Krista werkt bij een juwelier, Mats is interieurbouwer en Bjorn werkt in een boomkwekerij. Bjorn helpt sinds tien jaar mee met het corso maar is opgegroeid met het carnaval van Prinsenbeek waar hij nu nog steeds elk jaar helpt aan de wagenbouw.

Tekst: Ronald van Loon
Foto: Sanne KoevoetsBuurtschap De Lent
www.buurtschapdelent.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site