1 & 2 september 2024
Corso2023_Maquette_BS_De_Berk_Zware-Last_Ontwerpers_04_Paul_Ranft

De Berk - Zware last

[For English, see top right of this page]

Een karrevracht problemen in roerige tijden

Het zal niemand ontgaan zijn dat we in een roerige tijd leven. Is het niet de bedreigde wereldvrede, dan is het wel de stikstofproblematiek, de toeslagaffaire of de torenhoge energieprijzen. Dat bracht René op het idee om een al wat ouder ontwerp – dat toen niet gekozen werd – in een vernieuwd jasje te gooien. Het basisidee is hetzelfde gebleven: een ezel die een kar voorttrekt. Op de kar liggen kisten, zakken en dozen. De teksten op de zakken en dozen geven aan wat erin zit: de lasten die we vandaag de dag ervaren. “En dat zijn nu toch heel wat zwaardere lasten dan bij mijn eerste ontwerp, een jaar of zes geleden,” vertelt René, “De wereld ziet er gewoon anders uit.”

Vader en zoon dienden hun ontwerp in bij De Berk en tot hun vreugde viel hen de eer te beurt om de wagen van 2023 te maken. De maquette van zes jaar geleden lag al lang in de vuilnisbak, dus maakten ze een nieuwe maquette.

Je zult in september geen alternatief materiaal op de wagen van De Berk zien. “We zijn aan het kijken hoe we met bloemen het effect van jute kunnen bereiken,” zegt Yoran. Ook voor het grijsbruine van de ezel hebben ze ideeën. Er zal het een en ander aan de wagen bewegen. Wat precies laten de ontwerpers nog even in het midden. De bewegingen zullen zowel handmatig als mechanisch uitgevoerd worden. Ludwig Antonissen is gevraagd geluid aan de wagen toe te voegen.

De ontwerpers merken nu al dat ze van elkaar kunnen leren. “Ik wel meer van hem dan hij van mij,” bekent Yoran. Maar hij vindt het een uitdaging om bij een andere buurt aan de slag te gaan. Het is goed om eens van buurt te veranderen, meent René: “Je leert er altijd wat nieuws. Iedere buurt heeft wel iets bijzonders in het maakproces.”

Voor het eerst ontwerpen vader en zoon Jochems samen een wagen. René (60) is in het dagelijks leven planner bij Janus Vaten in Oosterhout en Yoran (31) is verzorger van mensapen in de Zoo van Antwerpen. Voor René is dit zijn 28e ontwerp dat uitgevoerd wordt, voor Yoran het 3e.

Tekst: Ton Biemans
Foto: Paul RanftBuurtschap De Berk
www.buurtschap-deberk.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site