3 & 4 september 2023
_LFO7614

Wernhout - De koning van Kokanje

[For English, see top right of this page]

Veel snoep, een banaan en een vette hap

Het ontwerp was eigenlijk bedoeld voor het corso van 2020: een stilstaand beeld bestaande uit twee wagens. In 2021 vonden de ontwerpers dat er toch wel wat beweging mocht zijn op de wagens. Dat bedachten ze terwijl ze met de buurt de wagen voor 2021 ‘Betreden op eigen risico!’ bouwden. En dit jaar gaan ze nog een stapje verder: geen twee maar drie wagens. Niet om per se groter te willen zijn, maar omdat het in hun ogen een duidelijk toegevoegde waarde heeft. Drie wagens mét beweging én geluid én geur: alle zintuigen mogen geprikkeld worden.

Het idee ontstond vanuit de gedachte dat ze iets met eten wilden doen. Ze kwamen uit bij Luilekkerland en meer specifiek bij De koning van Kokanje, een verhaal dat al eeuwen oud is. De snoepende en vretende grootheid wordt met trompetgeschal onthaald. Het is alles zoetigheid wat je ziet, met hier en daar wat gezond ogend fruit en een enorme vette hap tot besluit. Het geeft aan de ene kant een beeld van een man die steeds meer wil en die nooit genoeg heeft, aan de andere kant kiezen de ontwerpers bewust voor een vrolijke, kleurrijke vorm. Het zou mooi zijn als bij de toeschouwer het water in de mond loopt.

En hebben ze bij Wernhout voldoende mensen om deze klus te klaren? Zeker! Een groep jongere bouwers heeft de weg naar de tent gevonden en ook een aantal iets oudere bouwers is weer terug van weggeweest. Er wordt al sinds maart enthousiast gebouwd. Gezien de steeds maar stijgende prijzen van veel materialen hebben ze wel de boodschap van het bestuur meegekregen om zo min mogelijk ijzer te verspillen.

Roy Aernouts (24) is student International Facility Management; Tom Akkermans (31) interieurbouwer; Bram Damen (26) timmerman; Stef Foesenek (23) HR adviseur en Erwin Leenaerts (36) is grafisch ontwerper. Dit is het tweede ontwerp van Roy, het derde van Tom, Bram en Stef en het zesde van Erwin, allen van Wernhout.

Tekst: Ton Biemans
Foto: Luzanne FoesenekBuurtschap Wernhout
www.buurtschapwernhout.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site