3 & 4 september 2023
JVT_7667

Veldstraat - Privacy

[For English, see top right of this page]

Geen enkele bezoeker is veilig voor het allesziende oog van Veldstraat

Op 3 maart 2020 maakte buurtschap Veldstraat bekend dat ze ‘Privacy’ van Bas, Chiel en Simon voor het aankomende corso gingen bouwen. Nog geen twee weken later volgde de eerste van vele lockdowns. Corso 2020 werd geannuleerd en de neven bouwden gestaag verder aan hun maquette en zette daarna hun idee even in de ijskast.

Een maand na het corso van 2021 werd al bekend dat Veldstraat ‘Privacy’ in 2022 alsnog zou bouwen. Op de wagen gaan onder andere 27 camera’s het publiek ‘in de gaten houden’. De bewegende camera’s scannen het publiek. Geen enkele bezoeker is veilig voor het allesziende oog van Veldstraat. Wat de camera’s filmen, wordt op verschillende led-schermen op de wagen in beeld gebracht. Om dit alles voor elkaar te krijgen, wordt binnenin de wagen met zo’n zestig Veldstraters gewerkt om ieders privacy te schenden. Daarnaast komen op de wagen verschillende led-strips om de informatiestromen van de camera’s op de schermen te tonen.

In 2021 maakten de ontwerpers hun debuut bij buurtschap Veldstraat met ‘Uurwerk’. Achteraf zijn ze ontzettend blij dat ze op deze wijze kennis hebben mogen maken met de buurtschap. Simon: “Dit ontwerp is een behoorlijke uitdaging. Nu we al een jaar bij de buurt meelopen, voelt alles vertrouwd. Maar het is een erg complexe wagen die we graag zo goed mogelijk uitwerken.” De andere twee heren knikken instemmend dat ze daarvoor bij Veldstraat aan het juiste adres zijn.

De neven Simon van Nijnatten (22), Chiel Zagers (21) en Bas van Hassel (22) zijn sinds de corso-academie van 2017 serieus bezig met ontwerpen, maar ze kennen elkaar al van kleins af aan. Bas studeert dit jaar af als industrieel productontwerper. Chiel is machinebouwer/tekenaar en Simon is Project-engineer.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: José van TrijpBuurtschap Veldstraat
www.veldstraat.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site