3 & 4 september 2023
2022_ontwerpers_Tiggelaar_foto_MM_001

Tiggelaar - Pressure

[For English, see top right of this page]

Als de druk toeneemt, kan het zomaar ontploffen

Na bijna twee jaar van brainstormen over mogelijk ideeën was voor Jorrit, Fedde en Eefje een persoon in een beschermingspak hun beginpunt. Met hun ontwerp voor buurtschap Tiggelaar wordt een stukje industriële omgeving in beeld gebracht, waar een monteur (centraal in het midden geplaatst) een probleem moet oplossen. Alles om hem heen staat onder druk. Wat er precies door de buizen stroomt is niet bekend. Maar het is gevaarlijk en als de druk te veel toeneemt, kan het zomaar ontploffen. De monteur dient in actie te komen om het probleem te verhelpen. Het is zijn taak om de boel te redden. Zou hem dit lukken?

Zonder aan een maatschappelijk thema te denken, is de wagen een beeld van de moderne tijdsgeest. Jorrit: “Je zou dit beeld in Rotterdam of Moerdijk ook tegen kunnen komen.” Niet alleen in beeld komt de druk tot uiting, ook in het geluid zal geprobeerd worden om escalatie te voorkomen. Eefje: “De soundtrack wordt door Arjan van Tricht gemaakt. Hoe dit precies gaat worden, gaan we gezamenlijk met hem bepalen.”

De kleurstelling van de wagen is voornamelijk wit en zwart, met een tint oranje. Beweging en geluid staan centraal bij de wagen die letterlijk ‘Pressure’ uitbeeldt. Fedde: “De wagen wordt als een spannende film. Als we dat gevoel kunnen overbrengen, dan zijn wij erg tevreden.” Gedrieën werken ze gemoedelijk door aan hun maquette. Ze voelen nu nog geen druk, maar wellicht dat dit nog gaat komen.

Jorrit Havermans (31) is planner bij een productiebedrijf, Eefje Wagtmans-Goos (32) is beeldend kunstenaar en Fedde van Erk (38) is engineer in brandbeveiliging.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Mark MaasBuurtschap Tiggelaar
www.buurtschap-tiggelaar.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site