3 & 4 september 2023
JVT_0766

’t Stuk - Zoo-chosis

[For English, see top right of this page]

Een samentrekking van het woord psychose en zoo

Buurschap ’t Stuk kan aan de bak. Letterlijk, want de corsowagen bestaat uit een enorme bak water met daarin twee bakbeesten. Het ontwerpcollectief bestaande uit: Johan Raats, Jack Schetters, Joël Sprenkels, Sjoerd van der Linden en Hans Arnouts, was er na een avondje brainstormen snel uit. “Dat is onze manier van werken, ieder van ons komt met ideeën”, vertelt Hans. Over een daarvan waren ze alle vijf laaiend enthousiast. ‘t Stuk, niet wars van experimenten, koos voor een out-of-the- box idee: Een corsowagen met daarop een dubbelwandige bak met meer dan een ton aan water. “Daarin zie je twee nijlpaarden,” lichten de ontwerpers toe.

“Zoals uit onderzoek is gebleken vertonen dieren in dierentuinen vaak neurotisch gedrag, voortkomend uit het feit dat ze geen natuurlijke habitat hebben. Dit gedrag wordt in het Engels ook wel Zoo-chosis genoemd, een samentrekking van het woord psychose en zoo. Dit is dan ook wat we uit gaan beelden in het spel op de wagen. Verder wordt daarbij gebruik gemaakt van allerlei mogelijk spektakel waaronder een enorme waterbak.”

De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. “We zijn bezig met een proefmodel voor de wanden van de bak. Komende weken wordt de tent gezet,” vertellen de ontwerpers. “Verder is er op het gebied van regelwerk al veel achter de schermen gebeurd.” En de verwachting? “Het is weer écht een experiment, dus alles of niets. We hopen uiteraard op alles!”

Johan Raats (51) is bakker en eigenaar van Bakkerij Raats in Zundert. Het is zijn 30ste ontwerp voor buurtschap ’t Stuk. Voor Jack Schetters (59) is het zijn 21ste ontwerp. Jack is in het dagelijks leven opzichter openbare werken. Joël Sprenkels (47), solutions architect, neemt voor de 19e keer deel aan het ontwerperscollectief. Hans Arnouts (28), ontwerpt voor de 7e keer. Hij is docent kunstvakken. Sjoerd van der Linden (28) maakte vorig jaar zijn debuut als ontwerper. Sjoerd is chemisch analist. Alle ontwerpers ontwerpen exclusief voor buurtschap ’t Stuk.

Tekst: Eric Elich
Foto: José van TrijpBuurtschap ’t Stuk
www.tstuk.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site