3 & 4 september 2023
AJ0A0371_JeannevanOosterhout

Stuivezand - Slakkenrace

[For English, see top right of this page]

Bouwers van Stuivezand gaan de race met elkaar aan

Met fonkeling in zijn ogen vertelt de 82-jarige Harry over zijn nieuwe ontwerp voor buurtschap Stuivezand: “Een slakkenhuisje heeft een mooie vorm. Als je die uitvergroot voor een corsowagen, dan krijgt die door de vergroting, een monumentale uitstraling. Ik ontdekte dat er ook slakkenraces zijn. En juist die race is in een optocht geschikt. Je krijgt er interactie door, met het publiek.”

De ‘Slakkenrace’ bestaat uit drie wagens waarop steeds één slak uitgebeeld is. De slakken krijgen ieder een nummer en worden in warme aardetinten voorzien van bloemen. De voelsprieten (de ogen van een slak) zoeken de juiste richting door de straat om een mogelijke inhaalmanoeuvre in te zetten. Want, de mensen van buurtschap Stuivezand gaan de race met elkaar aan. Een reporter geeft live verslag van de race en vertelt het publiek ter plekke over de voortgang van de wedstrijd. De reporter is vergelijkbaar met een verslaggever van de Tour de France.

In Nederland zijn al verschillende slakkenraces en in Engeland is zelfs een kampioenschap. Harry heeft er vertrouwen in dat de bouwers van Stuivezand de strijd met elkaar aangaan en dat op corsozondag een spannende race door de straten trekt.

Voor Harry van den Broek (82) is dit ontwerp zijn 86e ontwerp in het Zundertse corso. Het is zijn eerste ontwerp voor buurtschap Stuivezand, dat daarmee de veertiende buurtschap is waarvoor hij een ontwerp voorziet. Harry is nog steeds actief met schilderen, ontwerpen of schrijven.

Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Stuivezand
www.buurtschapstuivezand.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site