3 & 4 september 2023
AJ0A0315_JeannevanOosterhout

Rijsbergen - Night Harvest

[For English, see top right of this page]

“Het mag mysterieus worden”

Waarom buurtschap Rijsbergen? “Rijsbergen was het eerste buurtschap waar uit een open inschrijving een ontwerp gekozen werd. Verder vind ik dat Rijsbergen de laatste jaren goed bezig is, ze maken kwalitatief goede wagens, en verder heb ik er niet veel over nagedacht maar gewoon ad hoc besloten om het daar in te dienen”, vertelt Tijmen.

‘Night Harvest’ is de eerste titel die in hem opkwam voor zijn ontwerp. “Ik heb nog veel andere titels overwogen maar na lang wikken en wegen ben ik toch weer bij deze titel uitgekomen. Het woord ‘harvest’ (oogst) klinkt lekker Amerikaans en dat geeft meteen de koppeling met Halloween.” Het tafereel is een vijftal pompoenen op een boerenkar tijdens het oogsten. Het zijn twee fles- en drie gewone pompoenen. “Het zijn er vijf omdat ik vind dat oneven aantallen de mooiste compositie geven”, licht Tijmen toe.
De oogst gebeurt in het donker, in de herfst, terwijl de mist over de velden hangt. In de pompoenen zijn gezichten uitgesneden en de pompoenen zullen volledig bekleed worden met dahlia’s. Daarbuiten wordt er veel alternatief materiaal gebruikt. Zo zal de kar bedekt worden door boomschors, de ranken worden gemaakt van drainagebuis met palmkool. De inkleuring van wagen loopt via een kleurverloop van licht naar donker. En dat gebeurt van binnen naar buiten, binnen in de pompoen is het licht, daarbuiten is het donker. Het beeld wordt ondersteund door geluiden van de nacht, de akker en klassieke of Halloween-achtige muziek. Tijmen is er nog mee bezig: “Het mag mysterieus worden maar ik wil geen horrorthema.”

Omdat het Tijmens eerste ontwerp is, vraagt hij veel feedback van andere ontwerpers. “Hoe meer mensen een mening geven, hoe meer ik er mee bezig ga. Ik ben best kritisch naar mezelf. Dat ik dit mijn eentje ontwerp, geeft voor mij niet. Dan kan ik het lekker in mijn eigen tempo doen.”

Tijmen Dekkers (25) maakt dit jaar zijn eerste ontwerp voor het corso. Nu hij zijn eigen bedrijf in watermanagement inmiddels heeft opgestart was hij wel toe aan een uitdaging. Tijmen tekent graag, is liefhebber van kunstgeschiedenis en werkt graag met mensen.

Tekst: Ronald van Loon
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Rijsbergen
www.buurtschaprijsbergen.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar..

Word abonnee van Corsief Naar de site