3 & 4 september 2023
AJ0A0410_JeannevanOosterhout

Raamberg - Rode kool

[For English, see top right of this page]

Er zit veel schoonheid in een rode kool

Bij een bezoek aan een museum in Hattem werd Pieter Meeuwissen getroffen door een schilderij waarop rode kolen waren afgebeeld. Eenmaal thuis liet dat beeld hem niet los en samen met zijn vrouw Manon ging hij experimenteren met een rode kool. Want daar zou best eens een corsowagen uit voort kunnen komen. Niet zo’n grote paarsrode bol, dat zou niet gaan werken. Dat is ook te gewoontjes. De binnenkant is veel mooier en interessanter. Pieter pakte een mes en begon schijven te snijden. En dat resulteerde in een ontwerp waarbij op twee wagens twee rode kolen in zeven of acht schijven uiteen vallen. “Er zit veel schoonheid in een rode kool,” meent Pieter, “en met bloemen kan dat wel eens heel mooi uitpakken.”

Het ontwerp was er, nu nog een buurtschap. Pieter wilde het liefst bij een kleinere Zundertse buurt bouwen en Raamberg was nog op zoek naar een mooi ontwerp. Ze konden zich meteen vinden in Pieters plannen en zijn enthousiast de samenwerking met hem aangegaan. Vanuit Nijmegen zal hij met grote regelmaat naar het zuiden afzakken, maar dat is geen probleem. Bij al zijn 27 eerdere ontwerpen voor het Zundertse corso stak hij graag de Waal en de Maas over.

De kolen zullen het werk moeten doen, want het wordt een stilstaand beeld. En misschien zal er iets van muziek bij zijn, maar dat is op dit moment nog niet zeker. Wel zeker is dat er alternatief materiaal te zien zal zijn. Pieter wil bladeren van de rode kool gebruiken. Zijn ervaring met ontwerpen voor het fruitcorso in Tiel komt nu goed van pas.

Pieter Meeuwissen (65) werkt als bioloog voor de provincie Gelderland en is actief op het gebied van de natuurbescherming. Hij ontwierp in Zundert eerder voor Veldstraat en Klein-Zundert.

Tekst: Ton Biemans
Foto: Jeanne van OosterhoutBuurtschap Raamberg
www.raamberg.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site