3 & 4 september 2023
Molenstraat_Portret_Ontwerper(s)_03

Molenstraat - Pool Party

[For English, see top right of this page]

“Iedereen is wel weer toe aan iets positiefs”

Vooral buurtschap Molenstraat hoopt dit jaar dat het niet gaat regenen tijdens het corso. Het publiek moet namelijk worden ondergedompeld in de vrolijkheid van een zonovergoten poolparty. Verschillende feestgangers liggen met een cocktail in de hand, te dobberen in opblaasbare zwembanden. De zwembanden in vormen als die van een eenhoorn, een krab of een flamingo worden over twee wagens verspreid. Het ontwerp bestaat uit losse elementen en dat is een bewuste keuze, vertelt René. “Met de coronapandemie in het achterhoofd kan de wagen altijd nog worden afgeschaald wanneer het virus deze zomer weer roet in eten gooit.”

De coronaperiode is ook van invloed geweest op René, de bedenker van dit ontwerp. “Het is een vrolijk en luchtig ontwerp en iedereen is wel weer toe aan iets positiefs.” René Kemper woont zelf in Uithoorn en reageerde op de oproep om een ontwerp in te dienen voor het Zundertse corso. Buurtschap Molenstraat reageerde positief maar de reisafstand tussen René en Zundert vormde misschien wel een struikelblok. Dat probleem is opgelost door Johan van der Kloof en Marco Bekers bij het ontwerp te betrekken. Beiden zijn lang actief voor Molenstraat en hebben ervaring in het ontwerpen en het begeleiden van de bouw van de wagen.

De wagen Pool Party past in de traditie van de ‘echte’ Molenstraat-wagens, hoewel het deze keer niet de bedoeling is om de zwembanden en de figuren hyperrealistisch weer te geven. De vormgeving zal wat grafischer zijn, waarbij gespeeld wordt met de kunst van het weglaten. Omdat delen van de zwembanden de figuren onder water zullen zijn, hoeft niet alles getoond te worden. We zien alleen hetgeen boven water is, met je fantasie kun je rest invullen. “De volgorde en de vorm van de zwembanden is niet lukraak gekozen”, voegt René toe. “Er is gekozen voor een afwisseling van vorm en kleur en met de kleiner werkende vormen werken we toe naar een verdwijnpunt. Er worden tot slot nog beweging en geluid aan het geheel toegevoegd om zo de totaalbeleving compleet te maken.”

René Kemper (39) is freelance grafisch vormgever en komt oorspronkelijk uit Drenthe. Daar kwam hij via de bezoekjes aan Eelde met zijn familie in aanraking met het bloemencorso. Bij alle corso’s die hij bezocht, viel vooral die van Zundert op. Dat leidde tot zijn inzending van het ontwerp Pool Party.
Marco Bekers (54) zit zijn hele leven al bij buurtschap Molenstraat en heeft regelmatig een ontwerp afgeleverd sinds 1994. Dat combineert hij met zijn beroep bij de brandweer in Breda en zijn functie als postcommandant van de Zundertse brandweer.
Johan van der Kloof (57) is bedrijfsleider in de logistiek en inmiddels al jaren bestuurslid van buurtschap Molenstraat. Vanaf 1984 ontwierp hij al voor meerdere buurtschappen waaronder ook Molenstraat.

Tekst: Ronald van Loon
Foto: Paul RanftBuurtschap Molenstraat
www.buurtschapmolenstraat.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site