3 & 4 september 2023
pf_20220516_buurtschap-laerakkermolen_002

Laer-Akkermolen - Levels

[For English, see top right of this page]

Een gehaaid ontwerp waar de buurtschap de tanden in kan zetten

Moeten we het nog hebben over de ontwerpen die in 2020 zijn gemaakt en wellicht op de plank zijn blijven liggen? Dat is een vraag waard. Buurtschap Laer-Akkermolen kiest er niet voor en begint met een schone lei. ‘Levels’ is een ontwerp waarin in lagen een Megaladon, een reuzenhaai, zichtbaar wordt. Wie denkt ‘de schrik der zee’ nu nog aan de haak te slaan vangt bot. Het kolossale beest is drie miljoen jaar geleden uitgestorven door de afkoeling van de oceanen en de zeespiegeldaling. Dat gegeven werd het uitgangspunt voor de corsowagen. “Door de daling van het zeeniveau en de erosie hebben we nu zicht op rotslagen waarin die levensvorm verborgen ligt. Het verleden ligt er laag voor laag opgestapeld waarbij ieder level een tijdperk markeert.”

Een ‘gehaaid ontwerp’ van Barry Joosen, Ronald van Loon, Dave Roelands en Martin Straver, waar Buurtschap Laer Akkermolen de tanden in gaat zetten. Onderling noemt men het ontwerp ‘Haai: poging 2!’ verwijzend naar een eerdere corsowagen met een haai als hoofdmoot. “Nu we weer een haai gaan maken vonden we dat Barry bij het huidige collectief moest aanhaken. “We willen hem de kans geven om nog eens een haai te maken die nu wel te zien is,” doelend op de corsowagen met de titel ‘Tenminste houdbaar tot’ van Buurtschap Helpt Elkander uit 2007. Daarop was een haai omringt door plastic kokers. “Helaas heeft niemand deze haai ooit gezien. Door het gebrek aan licht en condens zag je alleen een toren van kokers,” herinneren de ontwerpers zich nog goed. Nu pakken ze het anders aan. “We lopen al een aantal jaren rond met de gedachte om een corsowagen te maken die uit verschillende kleuren lagen is opgebouwd. We hadden er alleen steeds geen goed idee bij. Tot dit jaar. Ronald kwam met het idee om een eiland te maken met verschillende rotslagen, in de vorm van een reuzenhaai.”

Wat is de verwachting?
Zoals gezegd, dit is dus ‘haai poging 2!’ “Dit keer zonder kokers. Maar zeker niet zonder risico dat de Megaladon niet te herkennen is. De verwachting en hoop is dat iedereen dit keer de haai wel kan zien. Zo niet dan zullen we aan poging 3 moeten werken.” aldus het collectief.

Barry Joossen (46, Directeur verlichtingsgroothandel) en Ronald van Loon (46, akoesisch adviseur wegverkeersgeluid) maakten samen voor het eerst het ontwerp ‘Normaden, heersers van de woestijn’ in 1994 bij buurtschap Veldstraat. Voor Dave Roelands (35, docent tekenen & media) was zijn eerste ontwerp, ‘Carnivorus Potendus’ in 2001 bij buurtschap Poteind. Martin Straver (46, Servicemonteur) ontwierp voor het eerst in 2005 bij buurtschap Helpt Elkander de wagen ‘Weerspiegeling’. Martin, Ronald en Dave ontwierpen eerder voor buurtschap Laer Akkermolen de corsowagen ‘Argus’ in 2019. Voor Barry is het de eerste keer dat hij voor buurtschap Laer-Akkermolen ontwerpt.

Tekst: Eric Elich
Foto: Eefje PoppeBuurtschap Laer-Akkermolen
www.laer-akkermolen.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site