[For English, see top right of this page]
Het antwoord van de ontwerpers van d’n Heikant: “Door groots uit te pakken”, zeiden ze zowat in koor met een grote glimlach. In de zomer van 2021 liep Robbert al met het idee rond om een podiumwagen te bouwen. Een ander had het idee om ‘iets’ te doen met ‘steampunk’, weer een ander zat met ‘Mad max’ in zijn hoofd. Na het afgelopen corso kwamen de verschillende ideeën van het kwintet vrij snel samen. Na bijna twee jaar waarin geen enkel feestje mogelijk was, organiseert buurtschap Klein-Zundertse Heikant in 2022 het ‘Freeland Festival’.
Verspreid over vier wagens, en vergezeld door ongeveer 150 buurtgenoten, viert d’n Heikant haar bestaan groots tijdens de corso-optocht. Op de wagens komen verschillende verwijzingen naar eerder gebouwde Heikant-wagens van het afgelopen decennium. Het geheel zal geen decor zijn zoals je ziet bij festivals in Europa. De ontwerpers hebben zich onder andere laten inspireren door het Burning Man-festival in de Verenigde Staten. Voor de figuranten worden geen kostuums voorzien; zij mogen zelf kiezen wat ze aan doen en waar ze zichzelf goed bij voelen. Famke: “Misschien dat de ene graag een masker opzet, terwijl een ander eventueel een tatoeage heeft. Het kan allebei, zolang zij zichzelf er prettig bij voelen.”
Het bezoeken van de corso-optocht is altijd al een feestje. Maar met hun ‘Freeland festival’ willen de ontwerpers van de Heikant daar een schepje bovenop doen.
Vorig jaar debuteerde Sven van Hoof (21, student industrieel design) en sloot hij zich aan bij Famke Jochems (24, digitaal illustrator) en Tim Dockx (24, metaalbewerker). Ze behaalden een twee plaats met ‘Verf’. Dit jaar sluiten Robbert Borrias (44, zelfstandige) en Robin Jochems (30, interieur designer) zich bij dit ontwerpersgilde aan. Beide heren ontwerpen nu voor de negende keer voor buurtschap Klein-Zundertse Heikant.
Tekst: Jeroen Vriends
Foto: Paul Ranft
Buurtschap Klein-Zundertse Heikant
www.denheikant.nl
Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.