3 & 4 september 2023
_LFO7901

Klein-Zundert - Holifant

[For English, see top right of this page]

75-jarig jubileum alsnog gevierd met Holifeest

Al in de winter van 2020 werden Leonie en Dorien van der Meulen gekozen met hun ontwerp ‘Holifant’. De uitdaging bleek te groot voor het corso in 2021, maar het enthousiasme binnen de buurtschap bleef. Ruim twee jaar na de bekendmaking zal ‘Holifant’ alsnog door de Zundertse straten trekken.

‘Holifant’ is een ontwerp gebaseerd op het Indiase Holifeest. Het jaarlijks terugkerende lentefeest wordt gevierd met veel kleur, muziek en dans. Een bekend aspect van het Holifeest is het versieren van olifanten met mandala’s. Dit leek voor de zussen het perfecte concept passend bij de al eerder bedachte techniek met kokers. Dorien vertelt: “Jaren terug kwamen we op het idee om met het dubbelzijdig tikken van kokers een kleurtransformatie te creëren. Echter ontbrak een passend concept.” Tot één dag na het corso van 2019 het kwartje viel. “Binnen vijf minuten hadden we ‘Holifant’ op papier.”

De dames introduceren met de kokertechniek een nieuwe manier van kleurverandering. Waar voorheen beweging werd toegepast, is bij ‘Holifant’ het wisselen van invalshoek genoeg voor een ander beeld. Het vooraanzicht van de twee olifanten staat voor het verwelkomen van de warmte van de lente. De achterkant zal het achterlaten van de winter symboliseren. De grote en de kleine olifant worden tijdens de optocht begeleidt door een enorme groep feestende figuranten op Indiase muziek. Dit zorgt voor een parade van zo’n dertig meter lang. “De hele buurtschap kan meelopen. Op een feestelijkere manier kunnen we het 75-jarig jubileum uit 2021 niet vieren,” aldus Leonie.

Leonie (31) en Dorien van der Meulen (30) zijn geboren en getogen in Klein Zundert en derhalve verknocht aan buurtschap Klein Zundert. Leonie is in het dagelijks leven werkzaam als applicatiespecialist PHC Europe B.V. in Etten-Leur. Dorien werkt als orthopedisch adviseur bij OIM Orthopedie in Breda.

Tekst: Karin Boschker
Foto: Luzanne FoesenekBuurtschap Klein-Zundert
www.kleinzundert.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site