3 & 4 september 2023
IMG_2916_SanneKoevoets

De Lent - Nachtwakers

[For English, see top right of this page]

De fascinatie om een versteende corsowagen te maken

Buurtschap De Lent gaat ‘Nachtwakers’ bouwen. “Het is een ontwerp dat in 2020 is gekozen”, vertelt ontwerper Jeroen Michielsen. Hij ontwierp deze corsowagen samen met Ivo Dockx, Oscar Dockx en Thierry Sprenkels. “Wat we zien is een deel van een gotische kerk met versieringen, zoals een aantal ornamenten en drie gargoyles (red. waterspuwers). Monsters die volgens oude verhalen ’s nachts de kerk beschermen voor kwade geesten en demonen. Overdag zijn de gargoyles versteend door het zonlicht. Het mooiste gedeelte van de kerk, de glas-in-lood ramen, is aan beide kanten te zien.”

“We hebben het ontwerp ten opzichte van een paar jaar geleden wel veranderd en verbeterd. Het gebouw is beter uitgewerkt en het bovenste gedeelte van het kerkgebouw is nu grotendeels opengewerkt. Ook de glas-in-lood ramen zijn aangepast en de gargoyles zijn minder cartoonesk.” De basis voor het idee lag in de fascinatie om een versteende corsowagen te maken. “Dat proberen we door de bloemen te kleuren met verschillende tinten betonmortel of andere grijze poeders. Naast de kleur veranderd daardoor ook de textuur van de bloem.”

Half december 2021 is De Lent begonnen met de bouw. “De constructie en de vorm waarin het glas-in-loodraam komt is klaar. Ook zijn we bezig met de beweging van de kop van de gargoyle. Begin mei zal de tent worden gezet waarna er volop aan de wagen gebouwd kan worden. “Het zal even wennen zijn op onze nieuwe locatie, maar dat gaat goed komen,” verzekert Jeroen.

En de verwachting?

“Nachtwakers’ is een uitdagende, maar leuke wagen. Er is genoeg werk voor het hele buurtschap. Bovendien is het een mooie wagen om de jeugd te leren vormen.” Naast het las- en plakwerk gaat De Lent ook met alternatieve materialen, zoals het plexiglas en verschillende plakfolies, aan de slag.

De broers Ivo Dockx (35, werktuigbouwkundig ingenieur) en Oscar Dockx (30, timmerman) ontwierpen eerder samen de wagens ‘Haute Cuisine ***’ en ‘Verbonden’ bij Laer-Akkermolen. Jeroen Michielsen (26, panelenbouwer in de elektrotechniek) en Thierry Sprenkels (26, vormgever & installateur) sloten zich bij de broers aan. Thierry had al eerder zijn sporen verdiend als ontwerper en bouwer voor het Carnaval in Prinsenbeek (Boemeldonck). Het ontwerp ‘Nachtwakers’ was gekozen voor het corso van 2020, maar de uitvoering werd uitgesteld. In 2021 werd wel het ontwerp ‘Shaman’, ook van hun hand, door buurtschap de Lent gebouwd.

Tekst: Eric Elich
Foto: Sanne KoevoetsBuurtschap De Lent
www.buurtschapdelent.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site