3 & 4 september 2023

De Berk - Caught in War

[For English, see top right of this page]

Onverwachts verwikkeld in de actualiteit

Plotsklaps werd het gekozen onderwerp van De Berk enorm actueel. Oorlogsperikelen als uitgangspunt; een delicate situatie. Ontwerpers Rob Janssen en Robin van Veltom staken met het bestuur van De Berk de koppen bijeen. Ze besloten de bouw van ‘Caught in war’ gewoon te starten. Robin licht toe: “De situatie in Oekraïne is natuurlijk verschrikkelijk, maar is niet tot nauwelijks verbonden met het beeld dat we neer willen zetten.”

De Berk bouwt een onderzeeër die gevangen zit tussen de mijnen. De focus ligt op de benarde positie voor de mensen in de onderzeeër. Deze bemanningsleden zijn niet zichtbaar, maar middels geluiden en beweging van de boot wordt de spanning in de cabine en de dreiging vanuit de gevaarlijke omgeving geïnsinueerd. De ontwerpers willen op deze manier het inlevingsvermogen van het publiek prikkelen.

‘Caught in war’ is 16 meter lang, 9 meter hoog en 4,5 meter breed. Hiermee behoort de wagen tot een van de kleinere in het corso van 2022. Een bewuste keuze. Robin zegt hierover: “We hebben overwogen om de onderzeeër te vergroten of om wat mijnen toe te voegen. Maar we denken dat we dan het doel van het ontwerp uit het oog verliezen. We gaan voor een secure afwerking om een zo realistisch mogelijk beeld weg te zetten.”

Om dit doel na te streven worden onder meer zeewier, bloemblaadjes en gedroogde bloemen aangebracht. Het ontwerp leent zich goed voor dit soort details. Het duo heeft over alles haarfijn nagedacht en dat heeft een reden. In 2020 diende ze een ontwerp in bij diverse buurtschappen, maar zonder resultaat. “Deze mislukte ontwerppresentaties waren ontzettend waardevol, want we leerden veel over het ontwerpen en het presenteren ervan,” zegt Rob. En dat is gebleken, want De Berk koos unaniem voor ‘Caught in War’.

Rob Janssen (32) werkt als commercieel binnendienst medewerker en woont in Valkenswaard. Rob is binnen het bloemencorso Valkenswaard actief als secretaris van de bloemencommissie en bouwer bij buurtschap Reisvenne Oranje. Robin van Veltom (21) studeerde in januari af tot mediavormgever en is zich aan het oriënteren op een nieuwe opleiding. Momenteel werkt hij als DTP’er. Robin woont in Rijsbergen en bouwde voorheen bij buurtschap Rijsbergen.

Tekst: Karin Boschker
Foto: Luzanne FoesenekBuurtschap De Berk
www.buurtschap-deberk.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site