3 & 4 september 2023
pf_20220510_buurtschap-achtmaal_003

Achtmaal - Ocean

[For English, see top right of this page]

Walvissen gebouwd op ware grootte

Twee walvissen die vast zitten in een net, een duidelijk beeld. Dat is wat ontwerpers Sebastiaan Jorissen en Rik van Ginderen willen neerzetten. Ze kwamen op het idee door een nieuwsbericht over de gevolgen van toenemend afval in de zee voor walvissen.

Het is de bedoeling dat de toeschouwers meegenomen worden in de leefwereld van de reusachtige dieren. Rik licht toe: “Eigenlijk gaat alles bewegen om het beeld zo realistisch mogelijk te maken.” Ter ondersteuning zullen hoge walvistonen en onderwatergeluiden te horen zijn. Daarnaast worden de walvissen op ware grootte gebouwd. De grote walvis zal ongeveer 15 meter lang zijn en de kleine 5 meter. Met alternatief materiaal voor onder andere de netten, wordt momenteel nog geëxperimenteerd.

Het idee is om de walvissen al zwemmend door de Zundertse straten te laten rijden. Een grote uitdaging voor de buurtschap. De golvende beweging wordt momenteel volop uitgedacht. Iets waar de heren zich dit jaar graag op wilden focussen. Rik zegt hierover: “De wagens van de buurtschap hadden in 2019 en 2021 geen beweging. Daarom het leek het ons leuk om weer een wagen met beweging te bouwen.”

Wat opvalt aan de debuterende ontwerpers, is dat beide heren relatief kort actief zijn bij buurtschap Achtmaal. Sebastiaan maakte vorig jaar de overstap van Klein Zundert naar Achtmaal omdat zijn familie daar bouwt. Rik kwam pas in 2019 voor het eerst een corsotent binnen. Dat was de tent van Achtmaal, omdat zijn vriendin er bouwt. Desondanks spreken de heren vol lof over de buurt. Over hoe het ontwerpersdebuut tot stand kwam vertelt Sebastiaan: “Rik en ik gaven aan dat ontwerpen ons interessant leek. Dat kwam het ontwerpersgilde van Achtmaal ter ore, waarna Marius Arnouts en Patrick Gommers ons aan de hand meenamen. Tot op heden helpen ze ons met het uitwerken van ‘Ocean’,” dat ervaren de heren als superfijn. “We doen het echt samen met de buurt!”

Rik van Ginderen (30) is zzp’er in las- en montagewerk en woont in Roosendaal. Sebastiaan Jorissen (19) studeert Finance & Control, waarvoor hij momenteel stage loopt. Sebastiaan woont sinds een jaar in Achtmaal. De mannen worden begeleid door ervaren ontwerpers Marius Arnouts (59) en Patrick Gommers (50).

Tekst: Karin Boschker
Foto: Eefje PoppeBuurtschap Achtmaal
https://start.buurtschap-achtmaal.nl


 


Dit artikel wordt u aangeboden door Corsief. Een onafhankelijk tijdschrift over corso’s in het algemeen en het Zundertse bloemencorso in het bijzonder. Het blad wordt geheel gemaakt door vrijwilligers, die allemaal in meer of mindere mate actief zijn in de Zundertse corsowereld. Corsief is geheel full-color en verschijnt viermaal per jaar.

Word abonnee van Corsief Naar de site